Test: Adobe Photoshop Elements V

Redactie 574 0
Photoshop is wat ons betreft het beste fotobewerkingspakket op de markt, maar is duur en richt zich in eerste instantie op professionals.

Wij keken nog naar een voorlopige versie ('beta'), dus we moeten wel een beetje een slag om de arm houden. Maar onze eerste indruk is niet overtuigend. Wat opvalt is dat de nieuwe versie nauwelijks essentiële nieuwe functionaliteit biedt. Behalve dan ondersteuning voor de nieuwste raw-standaarden van de verschillende cameramerken, maar daarvoor kun je ook oudere versies van Elements updaten via de Adobe-site. Nog een gemis in PSE5: je kunt niet vanuit het bestandsmenu bladeren door de fotomappen op je harde schijf. 'Browse folders' zitten wel in voorganger PSE3 en dan kon je ook de raw-beelden in een keer zien in de Verkenner. Nu moet je in PSE5 alle raw-beelden afzonderlijk selecteren als je een preview wilt zien. Niet zo handig.

OORDEEL

+ foto's prikken op een landkaart
+ gezichtsherkenning
+ Flash-formaat webalbums maken
- weinig essentiële vernieuwingen
- trage foto-indexering

“Hoewel er een aantal aardige nieuwtjes zijn te bespeuren, scoort het pakket op teveel onderdelen merkwaardig genoeg slechter dan zijn voorgangers.”

 

Fotoarchief
Ook het automatisch aanleggen van een fotoarchief gaat enorm traag. Een testindexering van 9000 foto's op een externe harde schijf via toch een snelle firewire-aansluiting liep uit op urenlang wachten zonder resultaat.
Toch is er ook goed nieuws te melden. De nieuwe 'Magic Extractor' bijvoorbeeld. Daarmee kun je heel snel objecten uitsnijden door stipjes of strepen in het rood te trekken bij wat je wilt houden, en in het blauw voor de te verwijderen omgeving. Dit werkt nagenoeg feilloos, maar laat soms een steekje vallen.

Gezichtsherkenning

Ook de gezichtsherkenningsfunctie werkt goed. Je kunt twee of drie foto's van Thea voorzien van een label Thea en daarbij automatisch alle andere Thea's laten opzoeken. Sexy, tot slot, is de optie een webalbum met foto's aan te leggen. Niet in simpel html, maar in beweeglijk Flash-formaat, waarbij de foto's bij je webpubliek echt het beeld in rollen of faden.

Specs:
Prijs: € 99,- (excl. btw)

Toepassing:
Fotobewerking/fotobeheer

Systeemeisen:
Windows XP SP2, Pentium 4 1,3 Ghz of hoger, 1,5 GB schijfruimte, DirectX 9.0-compatibele videokaart

Info:
www.adobe.com

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie