Terugblik: Unseen Photo Fair 2013

Ymke Frijters 3314 1
De tweede editie van de internationale Unseen Photo Fair trok 24.000 bezoekers. De verkoop op de beurs, gericht op ongezien werk van bekende en onbekende fotografen, ging volgens exploitanten als een speer. Wij hielden de hand op de knip, maar namen wel een kijkje.

Het Westergasfabriekterrein in Amsterdam werd voor Unseen van 26 tot en met 29 september omgetoverd tot fotografiefestival en -beurs. De insteek was om 'A photo fair with a festival flair' neer te zetten, aldus de organisatie. De beurs vond plaats in de Gashouder, daar werden werken uit 53 verschillende galeries getoond met als doel om de onbekende beelden van bekende en onbekende fotografen onder de aandacht te brengen van musea, verzamelaars en geïnteresseerden.

Unseen

De galeries kwamen vanuit alle hoeken van de wereld: onder meer Stevenson (Kaapstad, Zuid-Afrika), Aperture (New York, Verenigde Staten), Kuckei + Kuckei (Berlijn, Duitsland), Juliette Jongma (Amsterdam, Nederland), NextLevel Gallery (Parijs, Frankrijk) The Wapping Project Bankside (Londen, Engeland) en M97 Gallery (Shanghai, China) toonden werken uit hun collectie.

Ook de fotografen zelf ontbraken niet; zo was onder andere Misha de Ridder aanwezig om vol enthousiasme te vertellen over zijn foto's, die hij met een analoge 4x5-inchcamera maakt. Met zo'n camera maak je niet veel foto's op een dag, dus er gaat veel tijd en moeite in zitten om de perfecte foto te maken. 'Ik ga vaak meerdere keren naar een plaats toe en wacht geduldig tot het licht goed is', vertelt hij.

Unseen 2

Kunst

De beurs bestaat vooral uit kunst, niet alles is 'pure' fotografie. Een goed voorbeeld hiervan is het werk van Jason Evans. Voor de serie 'Monkey Face' fotografeerde hij alledaagse objecten, maakte hij afdrukken en daar heeft hij kleurrijke ronde stickertjes op geplakt, op willekeurige plaatsen. De bedoeling is dat de stickers er na verloop van tijd af vallen, zodat zijn foto's volledig zichtbaar worden.

De enorm grote ronde Gashouder leent zich uitstekend voor de indeling in 'taartpunten', waarin de galeries zich net als vorig jaar tussen bevonden. De hal is groot, maar door deze indeling heb je toch genoeg rust en ruimte om de tentoonstellingen goed te bekijken. In het midden en aan de zijkanten van het gebouw waren kon je een hapje en een drankje krijgen, maar het comfort van een tafel met stoelen was alleen buiten te vinden.

Unseen 3

Buiten de ticketzone, aan de andere kant van het Westergasfabriekterrein, was het gratis te bezoeken festivalgedeelte van Unseen te vinden. Hier vond je onder andere de tentoonstelling van jonge fotografen van Foam en bij de entree werd je verwelkomd door levensgrote foto's van onder andere fotograaf Salvi Danés. Daarnaast was er ruimte voor een hapje, een drankje, verschillende exposities en ook een boekenmarkt. Verder werden er in het Unseen Theatre interviews en discussies gehouden. Een mooie toevoeging op de beurs, want zo trok Unseen niet alleen kunstkenners en potentiële kopers aan, maar ook andere geïnteresseerden en dagjesmensen.

Unseen
Foto's door Salvi Danés bij de entree

De galeries geven aan goed te hebben verkocht. Zo ging het werk van de Spaanse Cristina de Middel, vertegenwoordigd door Galeria Tagomago (Barcelona en Parijs) voor 25.000 euro over de toonbank. Een privéverzamelaar kocht haar complete serie SYFW (Snap Your Fingers and Whistle), – nummer twee uit een editie van vijf. Daarnaast verkocht Flowers Gallery (Londen, UK) vijf werken van Tom Lovelace aan een museum.

Daisuke Yokota uit Japan is de winnaar van het 'The Outset|Unseen Exhibition Fund', dat een platform biedt aan opkomend talent in de hedendaagse fotografie. Yokota wint een solo-expositie in 3H in Foam. Galerie G/P (Tokyo, Japan) merkte na de bekendmaking van de winnaar meteen een stijging in de verkoop; er werden meer dan vijftien werken van Yokota verkocht. Ook het werk van Foam Magazine Talent 2013 (link) Peter Puklus uit Hongarije werd veel verkocht.

De beurs trok dit jaar 24.000 bezoekers, 2.000 meer dan vorig jaar. De eigen website werd tijdens de beurs 50.000 keer bezocht, laat de organisatie weten in een persbericht. Wij verlieten met veel fotografie-inspiratie, maar met onaangebroken portemonnee Unseen 2013.

Unseen

afbeelding van Ymke Frijters

Ymke Frijters | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ymke

afbeelding van Bastiaan Woudt

Mooi artikel! Vond Unseen een geweldige ervaring. Heb zelf ook een stukje geschreven (met mijn top 5 foto's):

http://woudtphotography.com/blog/unseen-photo-fair-2013

- Bastiaan