Terugblik - Eigenzinnige portretten van Terry O'Neill

Terugblik - Eigenzinnige portretten van Terry O'Neill

Senta Bemelman 1349 0
Fotograaf Terry O’neill staat bekend om zijn eigenzinnige portretten van bekendheden. Onder andere David Bowie, Brigitte Bardot en Faye Dunaway namen plaats voor de lens van de Britse fotograaf. Hasselblad interviewt hem over de hoogtepunten uit zijn carrière.

De 78-jarige fotograaf blikt in een interview met Hasselblad terug op zijn carrière en de interessante mensen die hij op de gevoelige plaat vast mocht leggen. Sinds het overlijden van David Bowie worden zijn portretten vaak aangevraagd door magazines. O’Neill maakte foto’s voor het ‘Diamond Dogs ’album van de zanger. Toen de Deense Dog het licht van de stroboscoop zag flitsen, vloog de hond er instinctief al blaffend op af. Dit levert een spannend portret van Bowie op, die zonder enige schrikbeweging naast het reusachtige dier blijft zitten.


David Bowie 

Een gedeelte van de modefotografie is van 11 februari tot 22 mei 2016 te zien in de Vogue 100 expositie, bij de National Portrait Gallery in Londen. Het werk is afkomstig uit diverse print magazines. Meer portretten van O'Neill zijn te bekijken op Photoraphers Gallery

Camera collectie

O’Neill startte zijn carriere met een Agfa Silette. Dit toestel ruilde hij echter snel in voor de 5×4 Rollei middenformaatcamera vanwege de compactere behuizing. Een van zijn favorieten binnen zijn cameracollectie is de Hasselblad 500CM. Die gebruikte hij bijvoorbeeld bij het portret van zijn ex-vrouw Faye Dunaway, nadat ze een oscar won. 


Faye Dunaway, foto's © Terry O'Neill

Bekijk naast het werk van Terry O’Neill ook de verassende jeugdfoto’s van onder andere David Bowie.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta