Terugblik 2015 - interessante camera ontwikkelingen

Terugblik 2015 - interessante camera ontwikkelingen

Mark Moed 1602 0
Welke camera's verschenen er in 2015 en welke ontwikkelingen waren er op dit gebied? We geven een overzicht.

We zien opvallende ontwikkelingen bij de camera's die in 2015 zijn uitgebracht. Het lijkt erop dat de spiegelreflex de strijd nog niet verloren heeft; er kwamen maar liefst acht nieuwe modellen op de markt, waaronder twee met een resolutie van 50 miljoen pixels. De grootste aandacht ging ook in 2015 uit naar de compacte systeemcamera waarvan er niet minder dan veertien nieuwe modellen verschenen. Ook daar zagen we de nodige ontwikkelingen, zoals camera's met fullframe-sensor en 4K-filmmodus.

Camerafabrikanten hebben in toenemende mate last van de oprukkende fotograferende smartphone. Omdat compactcamera's nauwelijks nog verkocht worden, verleggen de fabrikanten de aandacht naar de highend compact en vooral de compacte systeemcamera. Beide cameratypen zijn kleiner dan de spiegelreflex en bij steeds meer modellen kun je met 4K-resolutie filmen. Nu ultraHD-televisies in steeds meer huiskamers te vinden zijn, is het natuurlijk geweldig dat je zelf 4K-materiaal met je camera kunt maken. We kijken naar de opvallendste camera's die in 2015 op de markt verschenen.

Terugblik 2015 camera's

Compacte systeemcamera's

Canon gaat zich eindelijk serieus met de compacte systeemcamera bezighouden. De Canon EOS M3 wordt door velen beschouwd als de eerste systeemcamera van Canon, hoewel dat in feite niet zo is. De M3 biedt een uitklapbaar aanraakscherm en dankzij de Hybrid CMOS AF III een snelle autofocus. Redelijk snel na de EOS M3 kwam de EOS M10, een budgetuitvoering met een lagere resolutie en minder mogelijkheden. Fujifilm biedt met de X-T10 een populair geprijsde variant van de populaire X-T1. De camera heeft naast haar aansprekende retro uiterlijk nog meer voordelen waarvan de X-Trans –sensor met 16 miljoen pixels de belangrijkste is. Door de bijzondere pixelopstelling is er zonder low passfilter geen gevaar voor moiré. Wel mist de X-T10 de weerbestendige eigenschappen van de X-T1, ook de zoeker en het scherm zijn wat eenvoudiger.

Olympus hield het in 2015 bij de update van twee bestaande systeemcamera's. De OM-D E-M5 II beschikt nu over een grotere en scherpere zoeker en een High Res Shotfunctie. Het aanraakscherm is niet alleen uitklapbaar, maar nu ook draaibaar. De OM-D E-M10 II is een licht gewijzigde versie van de originele E-M10 uit 2014, het grootste verschil is de ingebouwde beeldstabilisatie die nu over vijf assen werkt. Nu we het toch over Micro Four Thirds hebben: Panasonic introduceerde verschillende nieuwe systeemcamera's. De Lumix DMC-GX8 biedt 4K-video, een nieuwe 20 mp sensor, Dual IS (een combinatie van de stabilisatie in het objectief en in de behuizing), een weerbestendige afwerking en een uitklapbare elektronische zoeker. De Lumix DMC-G7 is de nieuwste versie van Panasonic's G-serie. Naast de opvallend hoekige vormgeving biedt de camera een 4K-modus, het volledig draaibare lcdscherm is gebleven.

Samsung hield zich wat systeemcamera's betreft rustig in 2015; na de opzienbarende en zeer goed ontvangen NX1 in 2014 introduceerde het Zuid-Koreaanse bedrijf alleen de goedkopere NX500. De camera deelt veel technische kenmerken met de NX1, zoals de bsi-cmos-sensor met 28 miljoen pixels, de DRIME V beeldverwerking en 4K-video. Verschillen betreffen de lagere snelheid bij reeksopnames en het design zonder zoeker en ingebouwde flitser. Nikon lijkt ook pas op de plaats te houden met haar 1-serie, er verscheen slechts een model. De 1 J5 beschikt over een mooi retro-design en een 4K-filmmodus waarvan de beeldsnelheid slechts 15 bps bedraagt. Daar staat tegenover dat de kleine systeemcamera 20 beelden per seconde kan maken.

Bij Sony ging de aandacht ook in 2015 uit naar de A7-serie met twee vernieuwde modellen. De A7R II heeft net zoals alle A7-camera's een full-frame-sensor, in dit geval met 42 miljoen pixels. De beeldstabilisatie werkt over vijf assen en filmen kan in 4K. De nieuwe A7S II biedt geavanceerde 4K-mogelijkheden: zo wordt het beeld door de gehele sensor zonder pixel-binning uitgelezen waardoor de bijbehorende beeldfouten niet voorkomen. Belangrijk is ook de hoge gevoeligheid van maximaal 409.600, mogelijk gemaakt door de relatief grote pixels op de 12 mpsensor.

Ook Leica begeeft zich op het vooralsnog kleine terrein van de fullframe systeemcamera's. De SL (Typ 601) is Leica's eerste systeemcamera met een fullframe sensor. De SL is een relatief zware en volumineuze camera met een grote, ultrascherpe zoeker met 4,4 miljoen beeldpunten. Verdere kenmerken: een cmos-sensor met 24 miljoen pixels, een 4K-modus met 30 bps, twee SD-kaartsleuven en een supersnel autofocussysteem met 49 scherpstelpunten. De adviesprijs bedraagt maar liefst zevenduizend euro voor de body en ruim vierduizend euro voor de 24-90mm f/2.8-4-kitzoom.

Terugblik 2015 camera's

Spiegelreflexcamera's

Ondanks het feit dat nieuwe ontwikkelingen zich vooral bij de compacte systeemcamera afspelen, zit er nog steeds leven in de dslr. Canon bracht zelfs vier nieuwe modellen uit, waarvan twee modellen voor de hobbyfotograaf. De gelijktijdig uitgebrachte EOS 750D en 760D hebben veel overeenkomsten, zoals de sensor met 24 miljoen pixels, hybride autofocus, wifi/nfc, een uitklap- en draaibaar scherm en een maximale snelheid van vijf bps. De verschillen betreffen vooral de buitenkant. De 760D heeft de behuizing van de semiprofessionele xxD-serie inclusief statusscherm op de bovenkant. De 750D is compacter en mist het statusscherm. Er zijn ook twee nieuwe EOS 5-camera's. De 5DS en de 5DS R beschikken over een fullframe-sensor met 50 miljoen pixels. Volgens Canon zijn de camera's uitermate geschikt voor het vastleggen van landschappen, architectuur, producten en portretten. De EOS 5DS R heeft een 'low-pass cancellation'-filter waardoor de werking van het low-passfilter wordt geneutraliseerd.

Nikon introduceerde twee dslr's zonder lowpass-filter. De D7200 is de verbeterde opvolger van de D7100, voorzien van een Expeed 4-beeldprocessor en een grotere buffer, waardoor de camera merkbaar sneller werkt, vooral bij serieopnamen. De D5500 is het nieuwste model in de 5xxx-serie. De nieuwe telg is compacter dan de voorganger en het handige uitklapscherm heeft nu aanraakfunctionaliteit. Pentax/Ricoh blijft als kleine fabrikant innovatieve camera's uitbrengen. Twee nieuwe weerbestendige spiegelreflexen. De K-3 II heeft een sensor met 24 miljoen pixels, een innovatieve low pass filter simulator, Pixelshift-technieken en een grote zoeker. De K-S2 heeft een 20 megapixelsensor zonder low pass-filter, een uitklap- en draaibaar scherm en een compacte uitklapbare 18-55mm kitzoom.

Op 4 november introduceerde Sony de A68, een nieuwe SLT-camera waarmee Sony aangeeft dat ze SLT (Single Lens Translucent) blijft ondersteunen. Dit type camera beschikt over een vaste semitransparante spiegel en een elektronische spiegel waardoor de AF ook snel (en continu) werkt bij Live View en filmen. Alle A-objectieven, waaronder die van (Konica) Minolta, kunnen in principe gebruikt worden. De A68 kan door de adviesprijs van € 600,- (body) en € 700,- (incl. 18-55mm) als een voordelige versie van de A77 II worden gezien. De camera biedt 4D Focus, 24 miljoen pixels, een OLED-zoeker, een uitklapbaar scherm en een extra statusscherm.

Terugblik 2015 camera's

Compactcamera's

Bij de compactcamera's zijn twee stromingen merkbaar, ultrazoomcamera's en camera's met een 1 inch-sensor. Ultrazoomcamera's hebben een extreem groot zoombereik. In 2015 verschenen camera's met een zoombereik van 40x tot zelfs 83x. Wellicht interessanter zijn de compactcamera's met een relatief grote sensor van 1 inch. Canon introduceerde drie behoorlijk van elkaar verschillende modellen met een 1 inch-sensor met 20 miljoen pixels. De PowerShot G5 X heeft een lichtsterk 24-100mm f/1.8-2.8-objectief, een elektronische zoeker met 2,36 miljoen beeldpunten en een uitklap- en draaibaar scherm. De PowerShot G9 X is een platte binnenzakcamera met een 28-84mm f/2-4.9 objectief en een vast lcd-scherm. De PowerShot G3 X is een high-end superzoomcamera met een 24-600mm f/2.8-5.6 objectief, een weerbestendige body, een flitsschoen en een uitklapbaar lcd-scherm.

De Sony Cyber-shot RX100 IV is de nieuwste versie van Sony's succesvolle 1 inch-camera, met 4K-video, een pop-up oled-zoeker met 2.35 miljoen beeldpunten en een lichtsterk 24- 70mm f/1.8-2.8-objectief. De Sony Cyber-shot RX10 II heeft ook de 1 inch-sensor met 20 miljoen pixels en 4K-video, maar hij is weerbestendig uitgevoerd, zwaarder en groter en ziet er uit als een kleine spiegelreflexcamera. Het ingebouwde Carl Zeiss-objectief heeft een vaste lichtsterkte van f/2.8 en een zoombereik van omgerekend 24-200mm.

Er verschenen in 2015 verschillende compactcamera's met een nog grotere sensor. De Sigma DP0 Quattro beschikt over een behoorlijk afwijkende vormgeving, een vast 14mm f/4-objectief en een aps-c-sensor met een vernieuwd Foveon-ontwerp. Daarnaast kwamen Sony en Leica beide met camera's met een vast objectief en een fullframe-sensor: de Leica Q (Typ 116) en de Sony RX1R II. De Leica heeft een degelijke body die uit een enkel blok aluminium is gefreesd. Een aantal van de kenmerken: full-frame-sensor met 24 miljoen pixels, 28mm f/1.7 objectief, vast lcd- scherm met aanraakfunctionaliteit en een elektronische zoeker met 3.68 miljoen beeldpunten. Vergeleken met de prijs van een M-body plus 35mm-objectief valt de verkoopprijs van ongeveer € 4000,- mee. De Sony Cyber-Shot DSC-RX1R II heeft een Carl Zeiss Sonnar T* 35mm f/2-objectief, een 42-megapixelsensor, innovatief lowpass- filter (off, standaard, high) en een inklapbare oledzoeker met 2,4 miljoen beeldpunten.

Bijzondere camera's

Er verschenen ook enkele camera’s die bedoeld zijn voor speciale toepassingen. Zo is de Fujifilm X-T1 IR - een variant van de X-T1 – speciaal aangepast voor het maken van infraroodopnamen. De Nikon D810A is daarentegen bedoeld voor astrofotografie, oftewel het fotograferen van hemellichamen. De Ricoh Theta S maakt via twee 12-megapixelsensoren foto- of filmopnamen met een beeldhoek van 360 graden.

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark