Terugblik 2014: High-end compacts

Terugblik 2014: Meer compacts met grote sensor

Julian 2063 0
2014 was een nieuw hoogtepunt wat compactcamera's met grote sensor betreft. In veel gevallen ging het om nieuwe uitvoeringen van bestaande camera's, maar ook verschenen er een aantal compleet nieuwe modellen.

In drie artikelen blikken we terug op de camera's van 2014. In dit deel bespreken we de high-end compactcamera's. Lees ook:

Sony is alweer toe aan de derde versie van de RX100 met 1-inchsensor. Het grootste nieuws van de Sony RX100 III is de ingebouwde elektronische zoeker. Een knappe prestatie gezien het kleine formaat van de camera. Het zorgt echter ook voor een flink prijskaartje: je moet 849 euro aftikken voor de compact.

Sony RX100 III evf

Fujifilm X30 en X100T met elektronische meetzoeker

Fujifilm volgde de X20 op met de X30. De 2/3-inchsensor bleef ongewijzigd. Die sensor is kleiner dan wat de concurrentie biedt, maar Fujifilm zet daar uitstekende bediening en een elektronische zoeker tegenover. Dat maakt de camera erg fijn in gebruik.

Met de Fujifilm X100T verscheen er een nieuw model in de populaire retro-serie met vast brandpunt. De 'Electronic Rangefinder Mode' springt het meest in het oog. Letterlijk: de hybride zoeker, die zowel optisch als digitaal beeld weergeeft, heeft een nieuwe functie gekregen. Bij gebruik van de optische zoeker kun je een klein elektronisch schermpje uit laten klappen. Dit display toont een uitvergrote weergave van het gebied waar het focuspunt zich bevindt, zodat je nauwkeurig met de hand kunt scherpstellen.

Fujifilm X100T

Canon PowerShot G7 X - Beproefd recept

Canon zette in 2012 haar eerste compact met grote sensor op de markt: de PowerShot G1 X. Dat model kreeg dit jaar een opvolger. De Canon PowerShot G1 X Mark II heeft een lichtsterker objectief en is vooral sneller dan zijn voorganger.

Echt compact zijn de G1 X-camera's niet te noemen, voor wie op zoek is naar een camera die in een broekzak past, bracht Canon ook goed nieuws: de PowerShot G7 X. De compact met 1-inchsensor toont veel overeenkomsten met de RX100-camera's van Sony. Zo wordt vermoedelijk dezelfde 20-megapixelsensor gebruikt. Met een 24-100mm f/1.8-2.8-objectief biedt Canon echter een groter zoombereik.

Canon PowerShot G7 X

Geen nieuws van Nikon, Coolpix A in de aanbieding

Bij Nikon bleef het opvallend stil als het gaat om compactcamera's met grote sensor. De Nikon Coolpix A met aps-c-sensor en 28mm-objectief die in 2013 geïntroduceerd werd, kreeg geen vervolg. We verwachten dat daar volgend jaar verandering in komt, want het huidige model is momenteel voor dumpprijzen te koop. Bij de introductie moest je 1199 euro neertellen voor de camera, eind 2014 hebben we de Coolpix A bij sommige aanbieders gespot voor 399 euro.

Nikon Coolpix A

Panasonic pakt uit met 4K

Wat ons betreft gaat Panasonic voorop als het om nieuwe ontwikkelingen in high-end-compactcamera's gaat. Met de Panasonic FZ1000 presenteerde de fabrikant een indrukwekkende superzoomcamera, voorzien van een 1-inchsensor, 25- 400mm f/2.8-4-Leica-objectief en 4K-filmfunctie.

Panasonic FZ1000

Daarnaast zag de Panasonic LX100 het levenslicht op de Photokina. Met zijn grote four thirds-sensor en 24-70mm f/1.7-2.8- Leica-objectief overtreft deze camera de beeldkwaliteit van de concurrerende modellen met 1-inchsensor, al is de behuizing iets groter.

Panasonic LX100

Ook de LX100 is voorzien van een 4K-filmfunctie. Panasonic is momenteel de enige fabrikant die deze nieuwe stap voor filmmakers niet beperkt tot het absolute topmodel. Leica profiteert mee van deze ontwikkelingen: de nieuwe D-Lux en V-Lux zijn varianten op de LX100 en FZ1000 met dezelfde specificaties.