Terugblik 2014: Compacte systeemcamera's

Terugblik 2014: Compacte systeemcamera's worden volwassen

Julian 2105 0
Compacte systeemcamera's zijn in 2014 echt volwassen geworden. De afgelopen jaren verschenen al een aantal modellen die zich goed konden meten met spiegelreflexen uit het hogere middensegment. Nu is er voor vrijwel elke dslr een alternatief zonder spiegel.

In drie artikelen blikken we terug op de camera's van 2014. In dit artikel komen de compacte systeemcamera's aan bod, lees ook:

In 2013 begonnen de geavanceerde compacte systeemcamera's met een opmars. Sony kwam met de fullframe A7 en A7R en Olympus presenteerde OM-D E-M1 als topmodel. De andere merken konden natuurlijk niet achterblijven, dus werd deze trend in 2014 stevig doorgezet. Met high-end-compacte systeemcamera's bieden Fujifilm, Sony, Olympus, Panasonic en Samsung nu waardige alternatieven voor de traditionele dslr.

Fujifilm X-T1 - Nieuw uiterlijk

Begin 2014 verscheen de Fujifilm X-T1, een duidelijke aanval op de spiegelreflex. Het meetzoeker-achtige ontwerp maakte plaats voor een meer traditionele benadering met een zoekerhuis bovenop de camera. Een belangrijk speerpunt van de X-T1 is de enorme elektronische zoeker. Met 2,36 miljoen beeldpunten geeft deze haarscherp beeld, bovendien is dat beeld zelfs groter dan dat van de duurste fullframe-dslr's. In december verscheen er een flinke firmware-update voor de camera die nog diverse verbeteringen doorvoert aan de X-T1.

Fujifilm X-T1

Panasonic GH4 - Betaalbaar 4K

Panasonic stond met de GH4 aan het begin van de 4K-revolutie: het was de eerste camera die 4K bereikbaar maakte voor een relatief laag bedrag. Bovendien zijn de instelopties voor het filmen ongekend. Op de camera zijn veel functies te vinden die normaal alleen zijn weggelegd voor geavanceerde videocamera's. Voor fotografen biedt de Panasonic GH4 ook nieuws: een nieuw autofocussysteem en hogere fotografeersnelheden tot maximaal 12 bps.

Panasonic GH4

Sony A7S - Ongekende prestaties bij weinig licht

Niet veel later kwam Sony met een tegenaanval op het 4K-front: de A7S. De derde camera in de A7-serie heeft wederom een fullframe-sensor. Wil je gebruikmaken van de 4K-filmfunctie, dan moet je echter ook een prijzige externe hdmi-recorder aanschaffen. In vergelijking met professionele videocamera's is de Sony A7S echter een koopje. Bovendien is het de enige fullframe-camera met 4K-filmfunctie en zijn de prestaties bij weinig licht – zowel op gebied van fotografie als video – ongekend, dankzij de grote 12-megapixelsensor. Eind 2014 kwam er nog een verrassing in de vorm van de Sony A7 II, met ingebouwde vijf-assige beeldstabilisatie.

Sony A7S

Samsung NX1 - Eerste vlaggenschip

De nieuwste speler in het segment voor high-end-compacte systeemcamera's is Samsung. Met de NX1 presenteerde de Koreaanse fabrikant op de Photokina haar eerste echte vlaggenschip. Samsung pakt flink uit. Met een gloednieuwe 28-megapixel bsi-aps-c-sensor, geavanceerd focussysteem, snelheid van 15 bps en 4K-filmfunctie laat Samsung zien mee te kunnen doen op het grote podium.

Samsung NX1

Canon en Nikon

Marktleiders Canon en Nikon blijven vooral inzetten op hun spiegelreflexcamera's. Nikon introduceerde wel drie nieuwe camera's in de 1-serie. De Nikon 1 J4 en 1 S2 zijn instapmodellen met kleine wijzigingen ten opzichte van hun voorgangers.

Met de Nikon 1 V3, het nieuwe spiegelloze topmodel, maakte de fabrikant een grotere stap. Het uiterlijk ging compleet op de schop. De kleine camera is razendsnel, maar de 1-inchsensor van de Nikon 1-serie kan zich wat beeldkwaliteit betreft niet meten met de concurrentie met grotere sensoren.

Nikon 1 V3

Canon liet in 2014 vrijwel niets meer van zich horen op gebied van compacte systeemcamera's. Er werd enkel een nieuw EF-M 55-200mm-objectief geïntroduceerd. Nieuwe camera's verschenen niet, ook de EOS M2 die eind 2013 in Azïe verscheen, is niet uitgebracht in de rest van de wereld.

Waar voor je geld

Naast prijzige topmodellen verschenen er ook veel interessante compacte systeemcamera's in het middensegment. Je krijgt steeds meer waar voor je geld. Zo biedt de Olympus OM-D E-M10 bijvoorbeeld bijna hetzelfde als de E-M5 voor een flink lager prijskaartje. Je krijgt onder meer een elektronische zoeker, uitklapscherm, ingebouwde beeldstabilisatie, metalen behuizing en fotografeersnelheid van 8 bps.

Olympus OM-D E-M10

Sony kwam in hetzelfde prijssegment met de A6000, een zeer capabele camera met nieuwe 24,3-megapixelsensor voorzien van 179 fasedetectie-focuspunten. Ook dit model beschikt over een uitklapscherm, elektronische zoeker en hoge snelheid van 11 bps.

Sony A6000

Panasonic Lumix GM5Panasonic kwam met een nieuw model in de opvallend kleine GM-reeks. De specificaties van de nieuwe Panasonic GM5 zijn grofweg gelijk aan die van het eerste model, de GM1. Nieuw is de ingebouwde elektronische zoeker met 1,166 miljoen beeldpunten.

Leica T-systeem

Leica voert zoals altijd een eigen koers en kwam met een opvallende introductie: een compleet nieuw systeem onder de noemer Leica T. Het is een samensmelting van traditionele Leica-kwaliteit en nieuwe techniek. De behuizing bestaat uit één stuk aluminium, dat met de hand gepolijst wordt. De bediening vindt grotendeels plaats op het forse 3,7-inchaanraakscherm.

Leica T-systeem