Terugblik 2013: Samsung - Android op je camera

Julian 1039 0
De laatste jaren zet Samsung stevig in op slimme camera's. Met de lancering van de Samsung Galaxy NX zette de fabrikant dit jaar de eerste systeemcamera met Android op de markt. Onlangs besloot Samsung zelfs de mobiele divisie en cameradivisie samen te voegen.

In onze vooruitblik op 2013 hadden we het al over een Samsung NX-camera met Android. Deze verwachting bleek werkelijkheid te worden. Samsung koos er echter voor een high-end-model op de markt te zetten en het mobiele besturingssysteem nog niet toe te passen op de goedkopere modellen.

Samsung NX2000 en NX1100

Samsung begon het jaar met twee nieuwe instapmodellen. De NX1100 is een kleine opfrisser van zijn voorganger, de NX1000. Daarna volgde de NX2000, een opvallende verschijning met zijn 3,7-inch touchscreen. Door het grote scherm zijn er weinig knoppen aanwezig op de camera. De bediening gaat vrijwel volledig via het aanraakscherm.

Samsung NX2000

Samsung NX300

In het middensegment kwam Samsung met de NX300. De stijlvolle compacte systeemcamera is voorzien van fasedetectiepixels op de sensor wat voor snellere autofocus zorgt. Ook werd de beeldkwaliteit van de 20-megapixelsensor werd naar een hoger niveau getild.

Later kondigde Samsung in Korea de NX300M aan. Het kantelscherm op deze camera is aangepast, zodat het 180 graden omhoog kan klappen. Daarnaast draait de NX300M op Samsung's eigen Tizen-software. Het toestel is buiten thuisland Korea (nog) niet op de markt gekomen.

Samsung NX300

Samsung Galaxy NX

Het belangrijkste nieuws van Samsung op cameragebied was de komst van de Galaxy NX. De geavanceerde compacte systeemcamera met elektronische zoeker borduurt voort op de techniek uit de Samsung NX20, maar uniek is dat het toestel op Android draait. Instagram of Angry Birds op je camera? Geen probleem, alles is mogelijk. Foto's versturen en delen vanaf je camera was nog nooit zo eenvoudig, dankzij de toevoeging van wifi en 3g/4g.

Samsung Galaxy NX

Samsung voegt divisies samen

De toekomstvisie van Samsung wordt duidelijk uit het nieuws dat de mobiele divisie en cameradivisie worden samengevoegd. Samsung zet sterk in op 'slimme' functies en met dit nieuws lijkt de komst van meer Android-camera's een logische stap. Ook moet de samenvoeging er voor zorgen dat smartphones betere camera's aan boord krijgen.

Samsung 10mm f/3.5 fisheye

Het objectievenaanbod voor het NX-systeem werd uitgebreid met een zeer compacte 10mm f/3.5 fisheye. Daarnaast verschenen de 12-24mm f/4-5.6 en 45mm f/1.8 in de loop van het jaar in de winkels. Deze objectieven werden op de Photokina in 2012 al geïntroduceerd.

Samsung 10mm fisheye