Terugblik 2013: Pentax Ricoh

Terugblik 2013: Pentax Ricoh blijft bij aps-c

Julian 1306 0
Het samengaan van Pentax en Ricoh heeft in 2013 zijn vruchten afgeworpen. De langverwachte fullframe-camera kwam nog niet, maar wel zagen we een nieuw topmodel met aps-c-sensor en werd de Ricoh GR voorzien van een grote aps-c-sensor.

Er wordt al jaren gepraat over een fullframe-camera van Pentax. We hadden goede hoop dat dit model in 2013 zou verschijnen, maar die voorspelling kwam niet uit. Pentax bracht in 2013 wel interessante modellen met aps-c-sensor uit.

Pentax K-500 en K-50

In juni introduceerde Pentax twee interessante instappers. De K-50 is een opgefriste variant van de K-30 in het middensegment. De camera steekt boven de concurrentie uit wat de behuizing betreft. Het toestel is afgedicht tegen stof en vocht en beschikt over een optische zoeker met honderd procent weergave. Unieke specificaties voor deze prijsklasse.

De goedkopere K-500 is vrijwel gelijk aan de K-50. Het enige verschil is dat dit model niet is afgedicht tegen vocht en stof. Om op de prijs te bezuinigen levert Pentax bovendien geen accu mee. Die kun je los aanschaffen, of je kunt vier AA-batterijen gebruiken.

Zoals we gewend zijn van Pentax kun je de K-50 is diverse (bizarre) kleurcombinaties bestellen. Ga je voor de goedkopere K-500, dan moet je het doen met een traditionele zwarte behuizing.

Pentax K-50

Pentax K-3

De Pentax K-3 is het nieuwe aps-c-topmodel van de fabrikant. De geavanceerde spiegelreflex kreeg flink wat nieuwe functies en verbeteringen. Aan boord vinden we een 24-megapixelsensor met iso-bereik van 100 tot 51.200. Beeldstabilisatie is aanwezig in de behuizing.

Uniek is het 'selectable anti-aliasing filter'. De sensor in de Pentax K-3 heeft géén anti-aliasingfilter, maar een ‘anti-aliasing simulator’ die werkt door microscopische vibraties op subpixelniveau to te passen. De optie kun je in het menu in- of uitschakelen.

Op gebied van autofocus moest Pentax het lang afleggen tegen de topmodellen van de concurrentie. Met de K-3 heeft de fabrikant flink werk gemaakt. Een nieuwe module met 27 focuspunten, waarvan 25 kruislings gevoelig, brengt de focusprestaties naar een hoger niveau. Met snelheid van 8,3 beelden per seconde en plaats voor 23 raw-bestanden in de buffer is de K-3 geschikt voor actiefotografie.

Pentax K-3

Ricoh GR: Uitstekende compactcamera

Ricoh borduurt met de GR-serie al jaren voort op haar analoge GR-camera's. In 2013 kreeg de nieuwe Ricoh GR - het nummer in de naam vervalt - een welverdiende grote sensor. Dankzij de 16-megapixel aps-c-sensor komt de Ricoh GR dichterbij zijn analoge voorgangers dan ooit. De fabrikant wist het geheel in een zeer compacte behuizing te stoppen. Dat in combinatie met de uitstekende beeldkwaliteit maakt dit wat ons betreft de beste compactcamera van 2013, mits het vaste brandpunt van 28mm (equivalent) je kan bekoren.

Ricoh GR

Pentax Q7 met 1/1.7-inchsensor

In de Pentax Q-serie kwam een nieuw model, de Pentax Q7 heeft een grotere sensor dan zijn voorgangers. Het 1/1.7-inchformaat is echter nog altijd een stuk kleiner dan bij de compacte systeemcamera's van de concurrentie en vergelijkbaar met high-end compactcamera's zoals de Canon PowerShot S120 en Nikon Coolpix P7800.

Het voordeel van deze kleine sensor is dat ook de objectieven klein van formaat zijn. Dat blijkt wel uit de ultragroothoek die Pentax aankondigde, naar eigen zeggen 's werelds kleinste. De Pentax 3.8-5.9mm f/3.7-4 heeft een bereik dat overeenkomt met 17.5-27mm in kleinbeeldequivalent, bij gebruik op de Q7.

Pentax Q7