Terugblik 2013: Leica - Op één hand te tellen

Julian 1786 0
Het aantal nieuwe producten van Leica in 2013 is op één hand te tellen. Wel kwam de Duitse fabrikant regelmatig in het nieuws met speciale en prijzige gelimiteerde edities. Tot slot stond er een overname op het programma.

Het jaar 2013 ging er betrekkelijk rustig aan toe voor Leica. De fabrikant heeft succes met de in 2012 geintroduceerde Leica M typ 240, zoals gebruikelijk bij de camera's van de Duitse maker kom je al snel op een wachtlijst te staan als je de nieuwe meetzoeker wil aanschaffen.

Leica X Vario

Nieuws was er in de vorm van de Leica X Vario. Een variant op de X2-camera met vast brandpunt. Net als dit model heeft de X Vario een aps-c-sensor, nieuw is het zoomobjectief met bereik van 28-70mm in kleinbeeldequivalent. Het diafragma van f/3.5-6.5 spreekt echter niet erg tot de verbeelding, zeker gezien het prijskaartje van 2495 euro. Ook missen we een (elektronische) zoeker.

Leica X Vario

Leica C typ 112

Regelmatig maakt Leica compactcamera's op basis van Panasonic-hardware. Ook in 2013 was dat weer het geval: de Leica C typ 112 is gebaseerd op de Panasonic LF1. De compact heeft een 1/1.7-inch 12,1-megapixelsensor en 7,1x optische zoom. Het objectief is een leica DC Vario-Summicron f/2.0-5.9 met equivalent van 28-200mm.

Leica C typ 112

Leica Elmarit-S 45mm f/2.8

Het digitale middenformaat S-systeem werd in oktober uitgebreid met de Leica Elmarit-S 45mm f/2.8. Het objectief levert volgens de fabrikant uitzonderlijke beeldkwaliteit bij ieder diafragma, van de kortste focusafstand tot oneindig.

Leica S 45mm 2.8

Leica neemt Sinar over

Eind november kwam er interessant nieuws. Leica neemt Sinar over. Deze Zwitserse fabrikant is gespecialiseerd in technische camera's. De overname stond overigens al even op de planning, er werd zo'n zeven jaar over gedaan, maar de deal is nu echt rond. We zijn benieuwd wat dit in de toekomst gaat brengen.

Bijzondere Leica's

Het aantal nieuwe producten van Leica was in 2013 op één hand te tellen, maar zoals gebruikelijk wist Leica wel op andere manieren in het nieuws te komen: met dure speciale uitvoeringen. Zo werd bijvoorbeeld een exclusieve editie van de Leica M, ontworpen door Jony Ive en Marc Newson, ten behoeve van het goede doel geveild voor 1,8 miljoen dollar.

Leica Apple

Leica Store in Nederland

In 2013 was er ook Nederlands nieuws te melden. Sinds kort is de eerste Leica Store in Nederland (Lisse) geopend. Onlangs nam fotograaf Ralph Gibson hier zijn eigen Limited Edition Leica M Monochrom in ontvangst.

Leica Store Nederland
Fotograaf Ralph Gibson neemt zijn eigen Limited Edition Leica M Monochrom in ontvangst in de Leica Store Lisse.