Terugblik 2013: Fujifilm

Terugblik 2013: Fujifilm - Nu ook in het lagere segment

Julian 1244 0
Met camera's als de X100 en X-Pro1 zette Fujifilm zichzelf de afgelopen jaren weer op de kaart als serieuze speler in de digitale fotografiemarkt. 2013 stond in het teken van goedkopere modellen en opvolgers.

De Fujifilm X-M1 en X-A1 kwamen voor ons als een kleine verrassing. We hadden niet verwacht dat Fujifilm het assortiment naar beneden uit zou breiden. De fabrikant mikt de laatste jaren op de high-end-markt, met hoogwaardige camera's zoals de X-Pro1 en X100.

Fujifilm X-M1 en X-A1

Fujifilm besloot de sensor uit de X-Pro1 in een goedkoper model te plaatsen: de X-M1. Net als zijn duurdere broertjes heeft het toestel een fraaie retro-achtige behuizing, maar een zoeker ontbreekt. Wel is het scherm kantelbaar, voor het eerst in de X-serie. Ook is de X-M1 een stuk kleiner dan de andere modellen.

Met adviesprijs van 849 euro (inclusief Fujinon XC 16-50mm-objectief) is de Fujifilm X-M1 niet echt goedkoop. De fabrikant koos ervoor om een tweede model op de markt te brengen: de Fujifilm X-A1. Deze lijkt als twee druppels water op de X-M1, het grote verschil is de sensor.

In de X-A1 zit een 'conventionele' cmos-sensor, de X-Trans cmos-chip blijft voorbehouden aan de X-M1 en de duurdere Fujifilm-camera's. Dat zorgt voor een flink lagere prijs, de X-A1-kit met 16-50mm kost 599 euro.

Fujifilm X-M1

Fujifilm X100S

In onze vooruitblik eind 2012 hintten we voor de X100-serie met vast objectief op een strategie net als bij de X-Pro1 en X-E1: een duur model met hybride zoeker en een goedkopere variant met alleen een elektronische zoeker. Fujifilm volgde ons advies niet op, maar kwam wel met de X100S als opvolger van het eerste model.

Fujifilm voerde flink wat verbeteringen door die de minpuntjes van de populaire X100 oplossen. In de X100S kregen we een nieuwe 16-megapixelsensor voorgeschoteld met fasedetectiepixels, wat de autofocusprestaties flink verbeterde. Ook de elektronische zoeker kreeg een upgrade, van 1,44 miljoen naar 2,36 miljoen beeldpunten.

Fujifilm X100S

Fujifilm X-E2

Ook de X-E1 werd van een opvolger voorzien. Het nieuwe model lijkt veel op zijn voorganger, maar de lijst met verbeteringen en vernieuwingen in de Fujifilm X-E2 is lang. Het toestel maakt gebruik van dezelfde sensor als de X100S, dat betekent flink betere autofocusprestaties dankzij fasedetectiepixels op de sensor.

Op maar liefst zestig punten is de X-E2 aangepakt ten opzichte van zijn voorganger. Van subtiele verbeteringen in de bediening, tot een upgrade van het lcd, dat nu 3-inch meet en over 1,04 miljoen beeldpunten beschikt.

Fujifilm X-E2

Fujifilm X-20

De compacte Fujifilm X-10 met 2/3-inchsensor werd opgevolgd door de X-20. Het sensorformaat en de 12-megapixelresolutie bleef gelijk, maar het nieuwe model kreeg een X-Trans-sensor, met fasedetectiepixels voor betere autofocus. Ook werd de optische zoeker voorzien van een elektronische overlay, zodat informatie in het beeld geprojecteerd kan worden.

FUjifilm X-20

Drie nieuwe objectieven

In de roadmap van Fujifilm stonden vijf objectieven op de planning voor 2013. Drie daarvan werden werkelijkheid dit jaar, de 10-24mm f/4 OIS en 56mm f/1.4 laten echter nog op zich wachten. Wel kregen we dit jaar meer te weten over deze twee objectieven, die in 2014 op de markt zullen komen. Al met al heeft Fujifilm een steeds interessanter objectievenaanbod in huis. Met name de Fujinon 23mm f/1.4 is een fijne aanvulling, door de cropfactor van 1,5x vertaalt het brandpunt zich naar 35mm in kleinbeeldequivalent.

  • Fujinon Super EBC XF 23 mm f/1.4 R
  • Fujinon Super EBC XF 27 mm f/2.8 R
  • Fujinon Super EBC XF 55–200 mm f/3.5–4.8 R LM OIS
  • Fujinon Super EBC XF 10–24 mm f/4 R LM OIS (verwacht in 2014)
  • Fujinon Super EBC XF 56 mm f/1.4 R (verwacht in 2014)

Fujinon 23mm

Firmware-updates

Fujifilm is begaan met haar gebruikers. Dat blijkt wel uit de firmware-updates die met regelmaat verschijnen voor de diverse camera's. Ook oudere toestellen worden niet vergeten, zo kreeg de X100 dit jaar een grote update met onder andere verbeterde autofocusprestaties.

Ook brengt Fujifilm geregeld (softwarematige) functies en verbeteringen van nieuwe modellen naar hun voorgangers door middel van nieuwe firmwareversies. Prettig om te weten voor iedereen die een Fujifilm-camera op het oog heeft: met de ondersteuning zit het wel goed.