Terugblik 2013: Canon

Terugblik 2013: Canon - Nieuwe sensortechniek

Julian 2909 5
Het grootste nieuws van Canon in 2013 was de nieuwe sensor in de EOS 70D. Verder stond het afgelopen jaar bij de Japanse cameragigant vooral in het teken van kleine updates en voortborduren op bestaande modellen.

In december 2012 blikten we vooruit op wat Canon in 2013 zou brengen. Eén ding durfden wij onze hand voor in het vuur te steken: de 18-megapixelsensorm, die in 2009 voor het eerst in de EOS 7D werd geïntroduceerd, zou met pensioen gaan.

Toen Canon de EOS 700D en EOS 100D introduceerde schrokken we dan ook even. We waren er stellig van overtuigd dat er een nieuwe sensor zou komen, maar Canon koos ervoor om voort te borduren op de oude beeldchip.

Canon EOS 700D: Geen echte opvolger

Vooral de Canon EOS 700D bleek een teleurstelling. De camera voegt gewoonweg niets noemenswaardigs toe aan de bestaande EOS 650D. Daarmee is het geen echte opvolger van die camera, maar een iets opgefrist model met minimale aanpassingen. Dat verklaart de snelle introductie, want de EOS 650D was slechts acht maanden oud op het moment dat de 700D in beeld kwam.

Canon EOS 700D

Canon EOS 100D: Uniek formaat

Ook de specificaties van de Canon EOS 100D deden ons hart niet sneller kloppen. De kleine spiegelreflex beschikt in feite over dezelfde ingewanden als de EOS 650D. Een uitklapscherm ontbreekt en de camera is met maximaal 4 bps iets langzamer. Het is echter het extreem kleine formaat dat de EOS 100D bestaansrecht geeft. Canon wist met dit toestel in ieder geval een bijzondere spiegelreflex op de markt te zetten.

Canon EOS 100D

Canon EOS 70D: Dual Pixel AF

We moesten er even op wachten, maar toen Canon de EOS 70D introduceerde bleken we gelijk te krijgen: een nieuwe aps-c-sensor! De keuze van Canon om te focussen op een nieuwe scherpsteltechniek kwam als een verrassing. Dual Pixel AF maakt de EOS 70D met name aantrekkelijker als je veel in live-view werkt of wilt filmen met autofocus. Op die gebieden is de EOS 70D niet te verslaan door de concurrentie, omdat iedere diode op de sensor dienst kan doen als fasedetectiepixel.

Uiteraard waren er meer (welkome) verbeteringen, zoals het 19-punts focussysteem dat we eerder in de EOS 7D voorgeschoteld kregen. Met maximale snelheid van 7 bps en plaats in de buffer voor 65 jpg's of 16 raw-bestanden voelt de camera zich thuis bij sport- en natuurfotografie.

Canon EOS 70D

Canon EOS M2 - Kleine update

We hadden verwacht dat Canon in 2013 het EOS M-systeem zou uitbreiden. Op de valreep verscheen de EOS M2, maar dat bleek een camera te zijn die enkel in Azië te koop is en weinig veranderd is ten opzichte van de EOS M. Nieuw is wifi in de behuizing en een Hybrid CMOS AF II-sensor (gelijk aan die in de de EOS 100D).

Canon EOS M2

Het meest opvallende vinden we echter het uitblijven van nieuw glaswerk voor de EOS M. Canon kwam wel met de 11-22mm f/4-5.6 IS STM, een fijne ultragroothoek, maar het aanbod blijft beperkt tot drie objectieven. Bovendien bracht Canon de 11-22mm alleen uit in Europa en Azië, het objectief is in de Verenigde Staten officieel op de markt gebracht.

Weinig objectieven

Wat glaswerk betreft was 2013 geen spannend jaar voor Canonfotografen. Canon voorzag een aantal objectieven van een STM-motor, zo verscheen in augustus de 55-250mm f/4-5.6 IS STM en samen met de EOS 700D en 100D werd de 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM gepresenteerd.

In het hogere segment was er enkel nieuws over de 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x. Het objectief dat in februari 2011 voor het eerst gepresenteerd werd als prototype, kwam na ruim twee jaar eindelijk op de markt. Geïnteresseerden in deze zeer fraaie telezoom moeten 11999 euro op de toonbank leggen.

Canon EF 200-400mm f/4L IS USM EXTENDER

Compactcamera's

Begin 2013 trapte Canon af met de lancering van de PowerShot N. Canon besloot het concept 'compactcamera' eens heel anders aan te pakken met een bijzonder uiterlijk. We denken echter niet dat Canon hiermee de enorme daling van de verkoop van dit soort type camera's tegen heeft weten te gaan.

In het hogere segment borduurde Canon voort op het bekende recept. De PowerShot G16 en S120 werden beiden wederom voorzien van een 1/1.7-inchsensor. Nieuw is wifi in de behuizing, maar echt grote veranderingen (een grotere sensor...) bleven uit.

Canon G16

Wat kwam er niet?

Het jaar stond wat Canon betreft naast de vernieuwende scherpsteltechniek in de EOS 70D eigenlijk vooral in het teken van wat er niet kwam. Een opvolger voor de Canon EOS 7D bleef uit en ook een megapixelmonster als tegenhanger van de Nikon D800(E) kwam er niet, ondanks diverse geruchten over zo'n camera. Bovendien bleef het op gebied van objectieven opvallend rustig. Zowel voor de EF als EF-M-vatting verscheen er weinig nieuw glaswerk.

Uiteraard zijn we benieuwd of Canon het ietwat magere jaar 2013 in 2014 goed kan maken met meer vernieuwing en meer verrassingen. Onze uitgebreide vooruitblik publiceren we binnenkort.

Lees ook: Vooruitblik 2014: Canon - Eindelijk de EOS 7D Mark II?

afbeelding van Anonymous

In 2013 is Canon een KUT merk :-)

Kwaliteit Uitermate Teleurstellend

afbeelding van Anonymous

Afgelopen jaar heb ik wat oude troep van ze gekocht, mijn foto's zijn er niet lelijker op geworden :).

afbeelding van Anonymous

t.o.v. je wegwerp? ;-)

afbeelding van lex wentink

70D en G16 zijn prima nieuwe camera's 100d en 700d oud in een nieuw jasje worden volgens mij ook nauwelijks verkocht. i.p.v. deze camera's koopt men sony nex Panasonic lumix g samsung NX

afbeelding van roelj

Ik hoopte van de redactie op een wat scherper opinie-artikel over de onduidelijke toekomstvisie van Canon, vooral op het vlak van sensoren. De concurrentie (met name Sony) snelt hard voorbij en maakt en verkoopt sensoren met een dynamisch bereik van 14 stops, zonder AA-filter. Een camera is veel meer dan alleen een sensor, maar toch.