Terugblik 2013: Objectieven

Terugblik 2013: Bijzondere objectieven

Julian 1960 0
In 2013 werd er niet alleen op gebied van camera's geïnnoveerd, ook de objectievenmakers deden flink hun best om elkaar af te troeven. Zo verraste Sigma met de uitstekende 18-35mm f/1.8 en bracht Zeiss de uitstekende Otus 55mm f/1.4 op de markt.

Uiteraard werden er door de diverse camerafabrikanten nieuwe objectieven geïntroduceerd. Deze behandelen we in de terugblik per merk, kijk hier voor een overzicht. Naast de grote cameramerken zijn er nog een aantal belangrijke spelers op de markt. We kijken terug op wat deze in 2013 aan glaswerk uitbrachten.

Sigma - Opzienbarende objectieven

Op de Photokina van 2012 gooide Sigma het roer om. De objectievenmaker riep drie lijnen in het leven en liet niet veel later met de Sigma 35mm f/1.4 Art zien waartoe in staat te zijn: het maken van uitstekende objectieven voor een prijs die lager ligt dan bij de grote camerafabrikanten.

In 2013 verraste Sigma vriend en vijand met de 18-35mm f/1.8 Art. De extreem lichtsterke zoom presteert bizar goed en weet zelfs objectieven met vast brandpunt te overtreffen. Heb je een aps-c-camera, dan is dit zonder twijfel de beste zoom die je op je toestel kunt schroeven. Bovendien is het prijskaartje relatief laag gebleven. Wat ons betreft hét objectief van 2013.

Sigma 18-35mm

Voor fullframe-camera's kondigde Sigma de 24-105mm f/4 DG OS HSM aan. Met deze forse standaardzoom wil Sigma een nieuwe standaard zetten voor high-end fullframe-camera's en dat lijkt goed te lukken. Het objectief weet vergelijkbare zooms van Canon en Nikon te verslaan, terwijl de adviesprijs met 899 euro vriendelijk is.

Sigma 24-105mm

Ook bracht Sigma de in 2012 aangekondigde 120-300mm f/2.8 DG OS HSM Sports in 2013 op de markt. Een unieke telezoom met diafragmaopening van f/2.8 over het hele bereik die uitstekende prestaties laat zien. Met straatprijs van zo'n 3599 euro niet goedkoop, maar veel voordeliger dan de 300mm f/2.8-objectieven van Canon en Nikon, terwijl de kwaliteit er niet veel voor onder doet.

Sigma 120-300mm

Ander opvallend nieuws van Sigma was de lancering van de Mount Conversion Service. Koop je een nieuw Sigma-objectief, dan kun je tegen betaling de lensvatting laten aanpassen. Handig als je later besluit van cameramerk te wisselen.

Zeiss: Naamswijziging en voortreffelijke Otus

Zeiss onderging in 2013 een naamsverandering. De voornaam van oprichter Carl Zeiss werd geschrapt, voortaan gaat het merk als ZEISS door het leven. Belangrijker nieuws kwam in de vorm van de lancering van de Zeiss Otus 55mm f/1.4. Op de Photokina in 2012 liet Zeiss het objectief voor het eerst zien. De fabrikant beloofde toen al dat dit het beste standaardobjectief ooit zou worden. Die belofte is waargemaakt, de prestaties zijn verbluffend. Wil je het maximale uit je high-end fullframe-camera halen, dan ben je bij Zeiss aan het juiste adres. Wel moet je diep in de buidel tasten. Het objectief kost maar liefst 3559 euro.

Zeiss Otus

Samyang: Tilt-shift en unieke aps-c-objectieven

De Koreaanse objectievenfabrikant Samyang weet zichzelf al enkele jaren in de schijnwerpers te zetten met betaalbare handmatige objectieven die goede prestaties leveren. Geen autofocus of andere elektronische snufjes, alles gaat handmatig bij de objectieven van Samyang.

In 2013 bracht Samyang de 24mm T-S f/3.5 op de markt. Voor tilt-shift-objectieven moest je tot voor kort aankloppen bij Canon of Nikon, maar nu kun je voor een flink lager bedrag (adviesprijs 1099 euro) bij Samyang terecht.

Samyang 24mm T-S f/3.5

Daarnaast kwam Samyang met unieke objectieven voor aps-c-camera's. De lichtsterke 16mm f/2 werd in 2013 uitgebracht. Een dergelijk lichtsterk groothoekobjectief is niet te vinden in het assortiment van de concurrentie. De in 2012 aangekondigde Samyang 10mm f/2.8 groothoek (geen fisheye) kwam nog niet op de markt, maar de fabrikant maakte wel bekend dat het objectief snel volgt in 2014.

Rustig jaar voor Tamron en Tokina

Tamron als Tokina presenteerden beiden één nieuw objectief in 2013. In maart kondigde Tokina de 12-28mm f/4 Pro DX aan, een opvolger voor het populaire 12-24mm f/4-objectief voor aps-c-camera's. De AT-X 70-200mm f/4 Pro FX werd wederom getoond als prototype, maar is nog niet officieel gelanceerd.

Tamron presenteerde in november een unieke telezoom: de SP 150-600mm F/5-6.3 Di VC USD. Daarmee troeft Tamron de concurrentie af, want een dergelijk zoombereik zagen we nog niet eerder. Het objectief verschijnt in januari 2014.

Tamron 150-600mm

Metabones Speed Booster

Begin 2013 schudde Metabones de markt op met de Speed Booster. Een lensadapter voor de Sony NEX-camera's met aps-c-sensor die je objectieven een stop lichtsterker maakt en ook nog eens de beeldhoek vergroot. Het klinkt ongeloofwaardig, maar het werkt echt. In de loop van het jaar bracht Metabones varianten uit voor micro four thirds en speciale versies voor de filmcamera's van BlackMagic.

Het goede idee van Metabones kreeg navolging van diverse andere partijen die met een eigen versie kwamen. Eerst maakte Mitakon de goedkopere Lens Turbo, later volgde de aankondiging van de Kipon BavEyes 0.7x.

Speed Booster