Terugblik 2012: compacte systeemcamera's

Terugblik 2012: Compacte systeemcamera's

Julian Huijbregts 6652
In 2008 verschenen de eerste compacte systeemcamera's. We zijn nu vijf jaar verder en met de introductie van de Canon EOS M zijn nu alle grote camerafabrikanten toegetreden tot de markt. In 2012 zagen veel high-end csc's het levenslicht.

Diverse camerafabrikanten roepen al jaren dat spiegelloze camera's de toekomst hebben. De Europese consument wil daar nog niet echt aan geloven, het marktaandeel voor csc's ligt nog altijd een stuk lager dan dat van dslr's. In Japan werden er begin 2012 al meer csc's dan dslr's verkocht en die marktverschuiving zal op den duur waarschijnlijk ook hier gaan plaatsvinden.

2012 was het jaar dat Canon haar compacte systeemcamera introduceerde. Nu zijn alle grote camerafabrikanten vertegenwoordigd op de markt. Met de EOS M mikt Canon op de onderkant van de markt: het is een vrij eenvoudige csc, zonder zoeker. In feite een EOS 650D in een ander jasje.

Eenvoud blijkt echter een succesformule, daar kan Nikon over meepraten. Hoewel het 1-systeem onder gevorderde fotografen niet onverdeeld enthousiast werd ontvangen vanwege de kleine sensor, doet Nikon er goede zaken mee. In Nederland gaat Nikon sinds februari 2012 aan kop in de markt voor csc's. Het is afwachten of dat zo blijft, of dat Canon een grote deuk kan slaan in het succes van Nikon.

Canon EOS M
Met de komst van de Canon EOS M hebben alle grote camerafabrikanten nu een csc in het assortiment

Compacte systeemcamera's voor gevorderden

Dat fabrikanten een serieuze toekomst zien in csc's blijkt wel uit het enorme aantal compacte camera's met grote sensor en verwisselbare objectieven dat dit jaar het levenslicht zag.  Gevorderde fotografen werden op hun wenken bediend met diverse geavanceerde modellen, die als serieuze vervanger voor je spiegelreflex kunnen dienen.

Fujifilm zette begin 2012 de toon met de X-Pro1. De nieuwe X-trans-sensor en de X-objectieven wisten te overtuigen met indrukwekkende resultaten. Acht maanden later stond op de Photokina de X-E1 al klaar, een goedkopere variant met enkel een elektronische zoeker.

Fujifilm X-E1 en X-Pro1
Fujifilm's X-Pro1 en X-E1

Samsung vernieuwde de NX-serie, waarvan de NX20 het hoogstgeplaatste model is. Een elektronische zoeker, oled-scherm en een ruim objectievenaanbod moeten de serieuze fotograaf aanspreken.

Olympus liet opnieuw een klassieke camera herreizen. Na de PEN is er nu ook een digitale OM-D. De eerste variant op dit thema, de E-M5, wist het micro four thirds-systeem naar een hoger plan te tillen dankzij een flink verbeterde sensor die de concurrentie met de grotere aps-c-chips aankan. Diezelfde sensor werd ook in de E-PL5 en E-PM2 gestopt, waardoor de beeldkwaliteit van de compacte camera's nu beter dan ooit is.

Ook Panasonic maakt met de GH3 duidelijk dat we micro four thirds serieus moeten nemen. De camera is een stuk groter dan zijn voorganger, maar ook een stuk degelijker. Op fotogebied is er veel verbeterd en ook voor filmmakers heeft de GH3 veel te bieden, al zijn de verschillen met de onder filmers populaire GH2 op dat vlak niet zo groot als gehoopt.

Micro Four Thirds
Een nieuwe 16-megapixelsensor zorgde voor veel betere beeldkwaliteit in de nieuwste mft-camera's

In augustus 2011 introduceerde Sony de NEX-7, het duurde echter tot 2012 voordat het toestel goed en wel op de markt verscheen. De zeer goed presterende camera en de komst van een aantal nieuwe objectieven heeft het NEX-systeem een stuk aantrekkelijker gemaakt. Daarnaast lanceerde Sony de NEX-6, die de hoogwaardige oled-zoeker van de NEX-7 combineert met een 16-megapixelsensor en een lagere prijs.

Sony NEX-6
Sony voorzag in 2011 de NEX-7 van een 24-megapixelsensor. Veel fotograferen lieten weten liever een 16-megapixelvariant te zien. Sony heeft geluisterd en kwam dit jaar met de NEX-6.

Alle nieuwe compacte systeemcamera's op een rij:

Comeback van Fujifilm als serieus fotografiemerk

In 2006 bracht Fujifilm voor het laatst een dslr op de markt. Na deze S5 Pro was het over met de spiegelreflexen van de fabrikant en niet lang daarna stond het merk met name bekend om  de goedkope compacts in de grote bakken bij elektronicawinkels.

Dat zat Fujifilm dwars en er werden nieuwe plannen gemaakt op de merknaam weer naar een hoger plan te tillen. De eerste stap werd in 2010 gezet met de Fujifilm X100, de eerste camera in de X-serie. Dit toestel moest Fujifilm weer als serieus fotografiemerk op de kaart zetten en intussen is dat aardig gelukt wat ons betreft.

Fujifilm weet te verrassen met retro-ontwerpen, hoogwaardige camera's en bijzondere technieken zoals de X-trans-sensor en de hybride zoeker. Het feit dat Fujifilm in 2012 zowel de X-Pro1 als de X-E1 introduceerde en tal van nieuwe objectieven voor het systeem aankondigde, geeft aan dat de fabrikant serieus werk maakt van de X-serie. Inmiddels kijken we weer reikhalzend uit naar nieuwe introducties van Fujifilm. De comeback als serieus fotografiemerk is dan ook wat ons betreft geslaagd.

Fujifilm X

Bijzondere compactcamera's

Zoek je iets naast je spiegelreflex, maar is een compacte systeemcamera je nog te groot? Dan zul je moeten uitwijken naar een compactcamera. In 2012 werden diverse topmodellen geïntroduceerd.

Sony leverde met de RX100 een prestatie van formaat. De compact past in je broekzak, maar herbergt wel een 1-inchsensor met 20 megapixels. Dat was nog niet eerder vertoond en is voorlopig nog niet geëvenaard.

Sony RX100
Sony's RX100 is de meest opvallende compactcamera van 2012

Concurrentie: kleinere sensor, groter diafragma

De concurrentie zit echter niet stil. Samsung kwam met de EX2F, Panasonic met de LX7 en Olympus introduceerde de XZ-2. Allemaal met kleinere sensor (ongeveer 1/1.7-inchformaat), maar wel een zeer lichtsterk objectief.

Olympus XZ-2
Geen grote sensor, maar wel een erg lichtsterk f/1.8-2.5-objectief in de Olympus XZ-2

Naast de RX100 waren er meer ontwikkelingen op gebied van compacte camera's met grote sensor. Leica kwam met de X2, nu met optionele elektronische zoeker van 1,4 miljoen beeldpunten. Wederom Sony wist echter met de RX1 het meeste indruk te maken: het is de eerste compact met fullframe-sensor. We zullen nog even moeten wachten voordat we dit toestel in de praktijk kunnen proberen.

Wel konden we aan de slag met Sigma's DP2 Merill, met de bijzondere drielaags 15-megapixelsensor en vast 30mm f/2.8-objectief. De compact levert ongekend gedetailleerde beelden, mits je de iso-waarde niet te hoog opschroeft.

Sony RX1
Met de RX1 heeft Sony nog een primeur: de eerste compact met fullframe-sensor.