Een 3D-geprinte camera-rig helpt de terminale James

Terminaal zieke James heeft een passie voor fotografie

Fabienne Keijzer 744 0
De 22-jarige James lijdt aan een bijzondere huidaandoening waarmee hij helaas niet heel oud zal worden. Hij heeft een grote passie voor fotografie, maar kan dit niet pijnloos doen. De BBC en een ontwerper schieten te hulp.

James is terminaal ziek, maar dat weerhoudt hem er niet van zijn passie te volgen: fotografie

In het BBC-programma ‘The Big Life Fix’ gaan een aantal van de beste Britse ontwerpers en ontwikkelaars aan de slag om het leven van mensen met problemen draaglijker te maken. In de eerste aflevering van het programma gaat het over James, een 22-jarige die aan een bijzondere huidaandoening lijdt. Deze ziekte zal hij niet overleven, maar dat weerhoudt hem er niet van zijn passie te volgen: fotografie. "Herinneringen zijn enorm belangrijk, vooral als je terminaal ziek bent en het alleen maar slechter wordt",  aldus James in de trailer voor de eerste uitzending. Alleen is het bedienen van een camera erg lastig voor James en bovendien ook enorm pijnlijk omdat zijn vingers volledig zijn vergroeid.
De BBC schiet te hulp en koppelt James aan een ontwerper met een 3D-printer. Deze man maakt een speciale camera-rig die James gemakkelijk kan bedienen middels een tablet. Een prachtig gebaar. Zie hier de trailer van de aflevering. (Let op: sommige beelden kunnen als schokkend worden ervaren)

Download de bestanden

Helaas is de volledige aflevering alleen te bekijken als je je in het Verenigd Koninkrijk bevindt. Je kunt via de website van de BBC wel de bestanden downloaden die de ontwerpers hebben gebruikt. Zo kun je zelf aan de slag!

Lees ook: Kun je fotograferen met een 3D-geprint objectief?

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne