Tentoonstelling van Disfarmer in Foam

Tentoonstelling van Disfarmer in Foam

Nadja Geskus 1067 0
De Amerikaanse studiofotograaf Disfarmer (1884-1959, Verenigde Staten), geboren als Mike Meyer, veranderde zijn naam in Disfarmer, om te breken met de boeren roots van zijn familie. Tussen 1915 en 1959 fotografeerde hij de inwoners van Heber Springs, een dorp op het platteland van Arkansas in de Verenigde Staten. Na zijn dood wordt zijn werk internationaal bekend. Zijn werk representateert het typische beeld van klassieke Amerikaanse portretfotografie.

Foam

Disfarmer fotografeert heel recht-toe-recht-aan. De modellen staan voor een simpele achtergrond, recht voor de camera en kijken rechtstreeks naar de camera. Het klassieke werk van Disfarmer, The Vintage Prints, is momenteel in Foam te bezichtigen. De tentoonstelling bestaat uit 182 vintage foto's, waaronder ook een paar nooit eerder vertoonde 8 x 10 inch afdrukken. Tijdens de tentoonstelling zullen er rondleidingen zijn van de fotografen Koos Breukel, Willem Popelier en Robin de Puy, op respectievelijk 21 april, 19 mei en 26 mei. 

Fotograferen heeft Disfarmer zichzelf aangeleerd. Samen met George Penrose had hij een fotostudio Heber Springs. Niet lang daarna begint Disfarmer zijn eigen studio in de Hoofdstraat, waarmee de stijl van zijn fotografie ook verandert. Disfarmers portretten beeldden de 'gewone mens' op een kunstzinnige manier af.

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja