Tentoonstelling over veranderingen Amsterdamse IJ-oevers

Tentoonstelling over veranderingen Amsterdamse IJ-oevers

Jasper van Bladel 1095 0
In Amsterdam wordt veel gebouwd, de stad is altijd in beweging. De oevers van het IJ zijn in de loop der jaren ingrijpend gewijzigd. De gemeente komt nu met een fototentoonstelling over die veranderingen.

Deze tentoonstelling maakt duidelijk dat de veranderingen aan de oevers van het IJ de meest ingrijpende steden¬bouwkundige en sociale verandering zijn die Amsterdam in de afgelopen 25 jaar onderging. Foto’s brengen de omwenteling van acht markante plekken in beeld. Van de vergane glorie van de haven, de komst van de kunstenaars en stadsnomaden, tot de definitieve afbraak en opbouw van de huidige appartementen en kantoren.

4500 foto’s

De collectie IJbeeld bestaat uit zo'n 4.500 foto’s, tientallen uren filmopnames, vijf korte films en een documentaire. Vaste fotografen waren onder meer Freerk de Vos en Doriann Kransberg. Filmopnames zijn gemaakt door Henk Raaff en Peter de Bont. Hun opnamen vormen een uniek beeldarchief voor toekomstige filmmakers. Documentairemaker Annegriet Wietsma maakte een documentaire met gebruik van het omvangrijke filmarchief.

Stadsarchief

De fototentoonstelling ‘Amsterdam terug aan het IJ, Collectie Stichting IJbeeld 1987 – 2015’ is van 27 april tot en met 15 juni te zien in de centrale hal en de filmzaal van het Stadsarchief Amsterdam. Meer informatie kun je vinden op deze website.Foto's: Freerk de Vos

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper