Tentoonstelling: NO PICTURES!

Redactie 709 0
Filmsterren, vorsten en beruchte criminelen zijn de op hen gerichte camera’s soms wel eens zat en proberen vaak de lenzen te ontwijken. Het Persmuseum laat zien dat dat interessante en vaak hilarische fotomomenten oplevert.

De tentoonstelling draagt de toepasselijke naam ‘NO PICURES!’. De foto’s komen uit de collecties van Nationaal Archief / Spaarnestad Photo en zijn in het geheim genomen. Want wanneer het om beroemdheden of staatshoofden gaat geldt er vaak een strikt beleid waar fotografen zich aan moeten houden. De fotografen van deze foto’s is het echter toch gelukt om de beelden te schieten.

Verborgen nieuws

De expositie toont volgens het museum een selectie van intrigerende en belangwekkende 'verboden' foto's dat de inventiviteit van de fotograaf in bijna alle gevallen wint. SS'ers op weg naar het Auschwitzproces, verdachten die in een Amerikaanse rechtbank de fotograaf aanvallen en beroemdheden die door paparazzi worden belaagd; allemaal nieuws dat desondanks zijn weg naar de kijker vindt.

SS-Obersturmführer Karl Höcker, adjudant van de commandant van Auschwitz, (links) en SS-Oberscharführer Bruno Schlage, beide verdachten in de Auschwitz rechtszaak © United Press/fotograaf onbekend

Tentoonstelling

De tentoonstelling in het Persmuseum te Amsterdam is inmiddels geopend en nog te bezoeken tot 13 juni 2011. Houd er wel rekening mee dat het museum op zaterdag gesloten is.


Alton Wayne Roberts (rechts), een van de zeventien verdachten die beschuldigd worden van het lynchen van drie burgerrechtenactivisten, slaat de cameraman en fotograaf Laurence Pierce neer © UPI/fotograaf onbekend

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie