Tentoonstelling: 'Nederland - uit voorraad leverbaar'

sanne 2363 0
Doodnormale winkelstraten en pleinen. Althans, zo lijkt het. Want achter de straten die Hans van der Meer fotografeerde, zit jarenlange planning en discussie. Van 22 januari tot en met 1 april 2012 is zijn werk in Rotterdam te zien onder de titel 'Nederland - uit voorraad leverbaar'.

Fotograaf Hans van der Meer trok met zijn camera naar talloze winkelstraten in Nederland. De trekpleisters in de grote steden sloeg hij over, want het karakter van een land komt volgens de fotograaf beter naar voren in middelgrote steden. Op die plekken is er de laatste decennia veel gebouwd waardoor het aangezicht van de steden drastisch is veranderd.


Leerdam - Foto © Hans van der Meer

Inwisselbaar

Opvallend is dat de straten en pleinen die Hans fotografeerde meerdere malen zijn vormgegeven en ingericht en toch herkenbaar en inwisselbaar blijven. Winkelketens, terrasmeubilair en stoepborden, ze zijn overal hetzelfde. Meubilair kan worden besteld uit een catalogus, leert de aankondiging van de expositie ons: 'Nooit eerder was er zo’n divers aanbod van straat- en gevelstenen waar architecten een keuze uit kunnen maken. Erachter schuilt een vraag naar oorspronkelijkheid en identiteit: elke gemeente probeert zich te onderscheiden met een andere uitstraling. Maar door de overeenkomst tussen de ontwerpen, eindeloos en in kleine variaties herhaald, gaat alles toch weer op elkaar lijken. Dit is het Nederland dat uit voorraad leverbaar is.'

Winshoten
Winschoten - Foto © Hans van der Meer

Expositie

De expositie Nederland - uit voorraad leverbaar is tot en met 1 april te zien in het Nederlands Architectuurinstituut te Rotterdam. Bij de tentoonstelling verschijnt ook de gelijknamige publicatie dat te verkrijgen is via NAi Booksellers.

Alvast een indruk krijgen van Hans van der Meer en zijn werk? Check het interview dat hij gaf bij Kunststof TV op Uitzending Gemist.

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne