Tentoonstelling - Amsterdam 1900

Tentoonstelling - Amsterdam 1900

Nadja Geskus 1517 0
Met 300 foto’s brengt Amsterdam 1900 de opleving van Amsterdam en de oorsprong van de moderne fotografie in beeld. In de tentoonstelling zien we het Amsterdam van 100 jaar geleden met stille grachten en glanzende nieuwbouw, havens in vol bedrijf en rokende fabrieksschoorstenen.

Amsterdam 1900

Rond 1900 werd Amsterdam een dynamische stad. In dezelfde tijd ontwikkelde de fotografie zich tot een modern medium. In Amsterdam 1900 komen beide ontwikkelingen samen. In de binnenstad verrezen beeldbepalende gebouwen als het Centraal Station en de Beurs van Berlage. De industrie en de havens groeiden, maar tegelijk verkrotte de oude stad en was er veel armoede. Voor het eerst was het technisch mogelijk dit alles op foto vast te leggen. Onderzoek in fotografiecollecties van musea en archieven heeft een schat aan onbekende beelden opgeleverd. Naast foto’s van bekende fotografen zoals George Hendrik Breitner, Jacob Olie en Bernard Eilers toont Amsterdam 1900 verrassende beelden van onbekende of inmiddels vergeten fotografen. De bezoeker krijgt een uniek overzicht van deze periode, van de stad, het dagelijks leven en de fotografie in Amsterdam.

Met handcamera’s legden amateurfotografen het gewoel van voorbijgangers, handkarren en paardentrams vast. We komen binnen in woonhuizen waar weelde heerste, maar ook in krotten en achterbuurten.

Tentoonstelling - Amsterdam 1900

Onbekende afdrukken

Van Jacob Olie, George Hendrik Breitner en Bernard Eilers zijn tot nu toe onbekende afdrukken te zien, deels uit particuliere collecties. Voor het eerst worden hun foto’s met elkaar gecombineerd en met werk van tijdgenoten - amateurs en beroeps. Vintage prints en albums tonen de grote variatie in techniek, stijl en formaat van de fotografie uit die tijd. De collectie gezinsfoto’s en stadsgezichten op autochromeplaten van Jan Zeegers zijn een uniek document van de vroege kleurenfotografie.

Informatie

14 oktober - 5 februari 2017

Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag 10-17 uur
zaterdag en zondag 12-17 uur

Stadsarchief 
Tel: 020 - 2511511

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja