Techniek - Full-frame

Julian 1384 0
Op deze pagina vind je aanvullende informatie bij het artikel over full-frame sensoren in DIGIFOTO Pro Magazine 2/2008.

Wat zijn de verschillen in scherptediepte tussen een full-frame en aps-c-sensor? Op de website van Cambridge in colour vind je handige tools waarmee je bijvoorbeeld uitrekent welk objectief je nodig hebt op een aps-c-camera, om dezelfde scherptediepte als met een full-frame sensor te kunnen evenaren.Techniek
Hoe groter een pixel, hoe meer licht deze kan vangen binnen een bepaald tijdsbestek. Dat komt de beeldkwaliteit ten goede. Het signaal hoeft minder versterkt te worden; een proces waarbij ruis optreedt. Een full-frame sensor heeft simpelweg meer oppervlak, dus bij een gelijk pixelaantal zijn de beeldpunten groter.

Full-frame camera’s krijgen steeds meer pixels. Desondanks weten sommige fabrikanten de lichtgevoeligheid te verbeteren. Een voorbeeld is de 21-megapixel Canon EOS 5D Mark II, met iso-bereik tot 25600, terwijl de 12-megapixel EOS 5D ophoud bij iso 3200. Door de ruimte tussen de pixels te verkleinen, weet Canon ondanks de kleinere pixels,  de lichtgevoeligheid te vergroten.Canon White Paper
Meer weten over de techniek achter full-frame sensoren? Canon heeft een 30 pagina’s tellende pdf (Engelstalig) online staan met uitgebreide uitleg over de ontwikkeling van de sensor in de EOS 1Ds Mark II en EOS 5D. De camera’s zijn inmiddels vervangen door nieuwe modellen, de techniek achter de full-frame sensor blijft grotendeels gelijk.

Download Canon Full Frame White Paper (PDF)

Sensorafmetingen


Een illustratieve weergave van de verschillende sensorformaten. Alle spiegelreflexen met cropfactor, van Canon, Nikon, en Pentax beschikken over een aps-c-sensor. De afmetingen wijken bij elk merk iets af. Zo heeft Canon een iets kleinere sensor, met cropfactor van 1.6x tegen 1.5x van Nikon, Pentax en Sony. De Foveon-sensor van Sigma heeft nog een iets kleiner formaat, met cropfactor van 1.7x. De (Micro) Four Thirds-sensor is met cropfactor van 2x nog een stapje kleiner en de kleinste sensor gebruikt in spiegelreflexcamera’s.

Ook compactcamera’s maken gebruik van verschillende sensoren. Het 1/1.7”-formaat is relatief groot en vind je terug in high-end compacts. Goedkopere modellen worden uitgerust met een 1/2.3”-sensor of kleiner.