Tate Gallery verdubbelt fotografiecollectie door gift

Jasper van Bladel 1661 0
Door een gift van 1400 foto's verdubbelt de fotografiecollectie van de Engelse museagroep Tate. Eric en Louise Franck schenken onder andere foto's van Robert Frank, Elliot Erwitt, Irving Penn en Henri Cartier-Bresson aan het museum.

Twintig jaar heeft het echtpaar Franck erover gedaan om de uitgebreide fotografiecollectie, waarin de stad Londen een hoofdrol vervult, te verzamelen. Eric Franck runde galerieën in Geneve en Berlijn en is een bekende naam in de kunstwereld. De grote collectie bevat foto's van onder andere Robert Frank, Elliot Erwitt, Irving Penn en Henri Cartier-Bresson.


Foto's van Bruce Davidson (links) en Henri Cartier-Bresson (rechts) © Magnum Photos

Getrouwd met zus

De foto's van Cartier-Bresson kwamen waarschijnlijk bij hem terecht doordat de zus van Eric met Henri 'Decisive Moment' Cartier-Bresson getrouwd was.

Grootste fotografiegift

De gift van het echtpaar is de grootste fotografiegift die Tate ooit ontvangen heeft. De 1400 foto's hebben in totaal een geschatte waarde van rond de miljoen Engelse ponden, ruim 1,2 miljoen euro.

Tentoonstelling

Een deel van de foto's zal gebruikt worden in de 'Another London' tentoonstelling, die eind juli opent in Tate Britain, Londen.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper