Tamron maakt eigen ultrasonische focusmotor

Julian 643 0
In navolging van merken als Canon, Nikon, Sony en Sigma komt nu ook Tamron met een ultrasonische autofocusmotor, die voor snelle en stille scherpstelling moet zorgen. Het eerste objectief met de USD-motor is een 70-300mm telezoom.

Tamron maakt al lange tijd objectieven met de meest gangbare lensvattingen, een nadeel ten opzichte van de concurrentie was het ontbreken van de stille en snelle ultrasonische scherpsteltechniek. Daar moet nu verandering in komen met de introductie van het Ultrasonic Silent Drive-focusmechanisme (USD), een door Tamron ontwikkelde ultrasonische scherpstelmotor.

Ultrasonic Silent Drive

Tamron’s USD-techniek werkt met hoogfrequente ultrasone trillingen, die worden geproduceerd door een zogenaamde ‘stator’-ring. Energie uit de trillingen wordt gebruikt om een metalen ‘rotor’ te laten draaien.

Ultrasone scherpstelling is al lange tijd te vinden in de objectieven van Canon (USM), Nikon (SWM), Sony (SSM) en Sigma (HSM), van de grote ‘third party’ objectievenfabrikanten heeft nu alleen nog Tokina geen ultrasone scherpsteltechniek.

Assortiment

Momenteel is de nieuw aangekondigde Tamron 70-300mm USD het enige objectief ultrasone scherpstelmotor. Of de fabrikant oudere objectieven opnieuw zal uitbrengen met de nieuwe motor is niet bekend. Eerder deed Tamron dit wel met beeldstabilisatie, zo verscheen er onder andere van de populaire 17-50mm f/2.8 een ‘VC’-versie, nadat Tamron deze techniek ontwikkelde.