Tamron 50mm f/1.8 VC het volgende csc-objectief?

jesse kraal 3017 0
Op dit moment heeft Tamron één csc-objectief in het assortiment, maar het ligt in de lijn der verwachting dat er in de toekomst meer zullen volgen. Op Egami is een patent opgedoken van een 50mm f/1.8 met optische stabilisatie. Maar is dat wel een slimme keuze?

Momenteel heeft Tamron een 18-200mm voor compacte systeemcamera's in het assortiment, wat mager afsteekt tegen het aanbod aan dslr-objectieven. Dat Tamron werkt aan meer objectieven voor csc's is dan eigenlijk ook helemaal geen verrassing, dankzij Egami weten we ook al wat we wellicht kunnen verwachten.

50mm f/1.8 VC

Het gepubliceerde patent beschrijft een 50mm f/1.8, wat op een aps-c-camera overeenkomt met een beeldhoek van ongeveer 75mm op een kleinbeeldcamera. Afgaande op de patenttekening lijkt het vierde element te kunnen bewegen, wat duidt op optische stabilisatie, bij Tamron aangegeven met VC in de naam van het objectief.

50mm

Verstandig?

We hebben echter onze twijfels bij de keuze van Tamron. Hun eerste csc-objectief, een 18-200mm, is er alleen met Sony E-vatting, terwijl Sony zelf al zo'n objectief maakt voor NEX-camera's. Nu is het objectiefaanbod van Sony voor de NEX al niet erg ruim, maar ook een 50mm f/1.8 met stabilisatie bestaat al.

Mocht dit objectief het productiestadium halen, dan zou het naar onze mening niet onverstandig zijn om de 50mm ook uit te brengen met bijvoorbeeld Samsung NX-, mft- en Fujifilm X-vatting. Komt het objectief, net als de 18-200mm, alleen voor Sony beschikbaar, dan zal de prijs fors lager moeten liggen dan de 300 euro die Sony voor de 50mm f/1.8 OSS vraagt, om het Tamron-objectief aantrekkelijk te maken.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse