Symposium Fantastische Fotografie

Redactie 838 0
Op donderdag 28 oktober organiseert het Nederlands Fotomuseum een speciale dag rond het thema geënsceneerde fotografie. Naast Teun Hocks en Pieter Laurens Mol maakt ook de beroemde Amerikaanse fotograaf Duane Michals zijn opwachting.

De geënsceneerde fotografie in Nederland is nooit weggeweest, maar toch kun je zeggen dat zij na de hoogtijdagen in de jaren tachtig nu weer ‘helemaal terug’ is. Welke parallellen vallen er te trekken en wat zijn de verschillen? Lotte Menkman is voormalig conservator Van Reekum Museum en CODA, Apeldoorn; zij zal de inleiding verzorgen.

Pieter Laurens Mol & Teun Hocks

Beeldend kunstenaar Pieter Laurens Mol (1946) maakt installaties waarin geënsceneerde fotografie een grote rol speelt. Zijn werk draagt sporen van de performance en conceptuele kunst van de jaren zeventig, toen hij zijn artistieke carrière begon. Teun Hocks (1947) verbeeldt de meest uiteenlopende maar altijd tragikomische situaties die symbool staan voor de pogingen van de mens om iets van het leven te maken. Bij tijd en wijle doet hij performances en maakt hij korte films.

Ellen Kooi & Jaap Scheeren

Ellen Kooi (1962) staat bekend om haar fotografische landschappen waarin enkele personen of groepen mensen als acteurs in een vertelling lijken te figureren. De scènes van Kooi kunnen heel dramatisch zijn, bijvoorbeeld waar zij figuren alleen en verlaten in het landschap plaatst – en waar de connotaties met de noordelijke Romantische traditie in de schilderkunst evident zijn. Jaap Scheeren (1979) speelt een vrolijk spel met het fotografische beeld. Een foto kan bij hem een heel letterlijke weergave van iets zijn, maar ook een fantasiewereld verbeelden. Waar hij dat wil, zet hij de afgebeelde realiteit naar zijn hand.

Foto © Duane Michals

Duance Michals

Duane Michals is speciaal voor deze gelegenheid, georganiseerd naar aanleiding van de manifestatie Fantastische Fotografie, naar Nederland gekomen. De in 1932 geboren fotograaf is niet de enige, maar misschien wel de meest aansprekende en daardoor ook invloedrijke grondlegger van de geënsceneerde fotografie. Nog tot twee januari is een solotentoonstelling in het Fotomuseum aan zijn werk gewijd.

Symposium

Het symposium vindt plaats in (het nieuwe) LantarenVenster, op de Wilhelminapier (naast het Nederlands Fotomuseum). Daar zal het middagprogramma uit interviews met de Nederlandse kunstenaars bestaan, terwijl de avond volledig gewijd is aan Duane Michals. Kaarten kosten tien euro, zowel voor de middag- als de avondvoorstelling en zijn verkrijgbaar via de webshop van het fotomuseum. Een combinatieticket gaat voor vijftien euro over de toonbank.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie