Suzanne Jongmans in Galerie Pennings

Raymond 1610 0
Suzanne Jongmans (1978) maakt verstilde portretten die de sfeer ademen van schilderijen van Vermeer uit de 17de eeuw, of van Holbein uit de 16de eeuw. Ze exposeert van 28 maart t/m 1 mei in Galerie Pennings in Eindhoven.

Suzanne Jongmans (1978) maakt verstilde portretten die de sfeer ademen van schilderijen van Vermeer uit de 17de eeuw, of van Holbein uit de 16de eeuw. Net als de beroemde schilders plaatst zij haar modellen tegen een neutrale achtergrond. Kleding wordt zorgvuldig gedrapeerd. Het lichtaccent valt op het gezicht.

De serene sfeer wordt versterkt door de zachte uitstraling van het fotopapier. Het is een speciale papiersoort, vervaardigd van katoen, wat een hoogwaardig kwaliteit print mogelijk maakt. Zij presenteert haar werken in lijsten en verwijst daarmee naar de lange traditie van de portretkunst.

Sinds 2007 werkt zij aan de serie ‘schuimrubber sculpturen’: hoofddoeken, geïnspireerd op 16de en 17de eeuwse schilderijen, gemaakt van materiaal dat voor verpakkingen en isolatie wordt gebruikt. Dit materiaal, maar ook oortjes met een snoertje, een tatoeage en een voet in het gips, doen ons in de 21ste eeuw belanden.

Naast de portretten worden er stillevens getoond. Samengesteld uit bijzondere voorwerpen en materialen. Jongmans is gefascineerd door verdorde en vergane organische materialen, met name bloemen, die verwijzen naar zowel kwetsbaarheid als vergankelijkheid.

De Bredase fotografe Suzanne Jongmans volgde haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg, waar ze koos voor de richtingen textiel en autonome fotografie. Creëren en ensceneren is voor haar net zo belangrijk als fotograferen.


Foto: Suzanne Jongmans

afbeelding van Raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web: 

Bekijk alle artikelen van Raymond