Suzan van de Roemer – De kracht van Volendam

Redactie 1992 0
Tien jaar geleden, op 1 januari 2001, ontstond kort na Oud en Nieuw brand in café Het Hemeltje. Binnen een paar minuten stond het leven van vele Volendamse jongeren op zijn kop. Suzan van de Roemer zocht ze tien jaar later op.

In 2004 heeft Suzan van de Roemer 27 slachtoffers van de brand geportretteerd en bevraagd over hun toekomstverwachtingen. Nu – tien jaar later – komt ze met een vervolg. Hoe ziet het leven eruit 10 jaar na de brand en hoe gaat je leven er de komende tien jaar uitzien? Enkele honderden jongeren  waren slachtoffer van de brand die de wereld overging als de “Nieuwjaarsbrand van Volendam”.

Nieuwjaarsbrand

Bij de brand kwamen veertien jongeren om het leven en velen raakten zwaargewond met blijvende beschadigingen. Suzan van de Roemer heeft drie jaar later 27 slachtoffers van de brand geportretteerd. Zonder sensatie, gewoon zoals ze zijn. De tentoonstelling in de Melkweg Galerie en later ook op andere locaties in Nederland was een overweldigende gebeurtenis en ervaring en heeft diepe indruk gemaakt op de slachtoffers. Het was voor het eerst dat deze groep zich liet zien buiten Volendam. Door de tentoonstelling ontstond een grote verbondenheid en er is altijd contact gebleven tussen de fotografe en een deel van de groep. 

Tien jaar later

Nu – inmiddels tien jaar na de brand - portretteert Suzan van de Roemer dezelfde groep opnieuw. De jongeren zijn nu jong volwassenen en ze blijken veel veerkrachtiger dan gedacht. Hoe kan je zo positief in het leven staan terwijl zoveel elementairs is gebeurd? Hebben ze nog pijn? Hoe hebben ze hun boosheid overwonnen? Tegen welke frustraties zijn ze aangelopen? Hoe hebben ze hun leven ingericht? Hoe gaat het met hun ouders? Hoe zien zij de toekomst – baan, relaties, kinderen.

Foto © Suzan van de Roemer - Lou Snoek

Expositie

De kracht en wil om te leven blijken sterker dan de problemen door lichamelijke en emotionele beschadiging. Er is leven na de brand – hoe onmogelijk dat tien jaar geleden ook leek. De beelden en verhalen van deze jonge mensen zijn eigentijds en verrassend. De expositie is niet alleen een document van een schokkende gebeurtenis in Nederland, ze geeft ook troost, inzicht en kracht, aldus de maakster.

Foto © Suzan van de Roemer  - Melanie Klene

Foto © Suzan van de Roemer - Karen Zwarthoed

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie