Susanne Stoop - Straatfotografie

Redactie 1725 0
In de rubriek Exposure laten we wekelijks iemand aan het woord over zijn of haar fotowerk. Deze week vertelt Susanne Stoop over haar straatfotografie.

Straatfotografie

Susanne Stoop

In haar fotografie probeert Susanne (1945) uitdrukking te geven aan aspecten van haar levensgevoel - angst, existentiële levensangst, melancholie, de fundamentele eenzaamheid van de mens, verwondering, kinderlijke verrukking. “Die gevoelens zijn de fundamenten onder de thema’s die ik fotografeer: portretten van ramen, portretten van mensen, portretten van lege stoelen, abstracties, toevallige figuurtjes en sinds kort ook straatfotografie.”

 


Een manier van zien, zo ken- merkt Susanne Stoop haar fotografie.

Apparatuur: Canon EOS 40D met 17-85mm zoom en 50mm f/1.4 objectief.

“Ik ben nog maar een paar maanden bezig met straatfotografie. Het boeiende is dat je betekenis aan een moment kunt geven dat nog geen seconde heeft geduurd. Met dat korte moment kun je een verhaal vertellen, iets laten zien over het leven van mensen. Dat is één facet van de straatfotografie. Een ander is dat je bijvoorbeeld met een beeldrijm verbanden kunt leggen die er in werkelijkheid helemaal niet zijn.”

Moeilijk
“Ik vind straatfotografie een moeilijke tak van sport. Zomaar een straatbeeld voldoet niet. Er moet wat te zien zijn, het beeld moet boeien door een beeldrijm, humor, een verhaal, een gevoel. Het vergt concentratie en alertheid om je onderwerpen te zien. Bovendien moet je snel werken, je camera maar heel even voor je oog houden of een blindshot maken en intussen naar wat anders kijken om zo min mogelijk op te vallen. Over het algemeen hebben de mensen niet eens in de gaten dat ik een foto heb gemaakt. Soms gaat het een beetje fout, zoals in Antwerpen, toen ik bij een synagoge aan het werk was en wat te lang bleef rondhangen met dat fototoestel op mijn buik. Gevolg was een discussie met een heel boze man die dreigde met de politie. Ik ben maar snel weggegaan.”

 

 


 

Meer werk van Susanne Stoop vind je op haar website: myway.my-expressions.com of via Flickr: flickr.com/photos/giara

 


 

Foto 1

 
Deze foto is opgenomen in de buurt van een synagoge achter het Centraal Station van Antwerpen. Het is een blindshot. Orthodoxe Joden zijn er niet erg happig op om gefotografeerd te worden. Geen wonder dat de man me wantrouwig tegemoet loopt.

Foto 2


Een plein in Antwerpen. In het november zonnetje zit een man zijn krantje te lezen en een stickie te roken met zijn hond als alerte oppasser. Een aandoenlijk en verhalend straatbeeld.


Wil jij ook je foto's op deze site terugzien? Stuur een mailtje naar exposure(at)digifotopro.nl met een link naar je website of onlinefotoalbum en wie weet nemen we binnenkort contact met je op

 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie