Surinaams Museum zet deel fotocollectie op Flickr

Redactie 1313 0
Het Nationaal Historisch Museum en het Surinaams Museum gaan samenwerken om een deel van de grootste fotocollectie in Suriname online te zetten. Het Surinaams Museum bezit tienduizenden foto's uit de negentiende en twintigste eeuw.

Uit de immense collectie van het Surinaams Museum zijn weinig beelden online beschikbaar. Daarom gaat het museum in de voormalige Nederlandse kolonie samenwerken met het Nationaal Historisch Museum om tweeduizend foto's te digitaliseren en op internet beschikbaar te maken, via Flickr. In een later stadium streven de twee musea ernaar ook een boek uit te brengen met een selectie van de beste foto's.

Rijke geschiedenis

Suriname en Nederland hebben natuurlijk een rijke geschiedenis samen. Omdat het Nationaal Historisch Museum dit gedeelde verleden graag door wil laten leven, publiceren zij deze beelden op fotografiewebsite Flickr. Tegelijkertijd komt een deel van de unieke collectie van het Surinaams Museum daarmee onder de aandacht van een groter publiek. 

Foto © Stichting Surinaams Museum - Leden van de Free Evangelical Church

Apparatuur

Het Surinaams Museum beschikt over weinig middelen om de foto's te digitaliseren. Het Nationaal Historisch Museum stelt daarom een semiprofessionele camera en twee laptops ter beschikking, waarmee de medewerkers op hoge resolutie afbeeldingen kunnen maken zonder de kwetsbare foto's uit hun albums te hoeven halen, met kans op beschadiging.

Nederlandse geschiedenis

Omdat bij de collectie soms informatie ontbreekt over de afgebeelden personen of locaties, hoop het Surinaams Museum ook dat met het online zetten van de foto's meer informatie bekend wordt. Een breder publiek moet deze ontbrekende informatie aanvullen, zo hoopt het museum. Het Nationaal Historisch Museum is van plan deze methode ook toe te passen in andere delen van de wereld waar nog onbekende fotocollecties vol Nederlandse geschiedenis liggen.

Foto © Stichting Surinaams Museum - Tentboot met roeiers

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie