Supersnel SDXC met 2TB opslagruimte op komst

Julian 1922 0
De SD Association werkt momenteel aan de sdxc-standaard. De opvolger van het sdhc-geheugen biedt tot 2 terabyte aan opslagcapaciteit en snelheden tot 300MB/s, met behoudt van het originele formaat.

In het eerste kwartaal van 2009 zullen de specificaties van de open sdxc-standaard bekend worden gemaakt. Het nieuwe geheugen behoudt dezelfde afmetingen als de bekende sd- en sdhc- geheugenkaarten maar kan veel meer data herbergen en dit met grotere snelheden wegschrijven.

De ‘eXtended Capacity’ kaarten zullen maximaal 2 terabyte aan gegevens kunnen bewaren. 64 keer zoveel als de huidige sdhc-kaarten met maximale grootte van 32 gigabyte. Naar verwachting zal het nieuwe geheugen nog dit jaar snelheden van 104MB/s behalen. In de toekomst zal dit oplopen tot 300MB/s.

Door gebruikt te maken van Microsoft’s exFAT bestandssysteem biedt de sdxc-standaard de mogelijkheid om langere filmpjes op te nemen. De huidige sdhc-kaarten gebruiken FAT32, waarbij bestanden niet groter dan 4GB kunnen zijn. Een limiet die bij hoge kwaliteit in hd-resolutie al na enkele minuten bereikt kan worden.

Het is niet waarschijnlijk dat de nieuwe sdxc-kaarten zomaar zullen werken in huidige camera’s, ondanks het vergelijkbare formaat. Ook met de overstap van SD naar SDHC moest de hardware aangepast worden.

De SD Association wordt gevormd door meer dan 1100 technologiebedrijven die gezamenlijk de sd-standaard bepalen. Zo’n 80 procent van de consumentenapparatuur zoals  (video)­camera’s en mobiele telefoons biedt ondersteuning voor een vorm van sd-geheugen.