'Supercamera' van Canon op komst?

jesse kraal 3613 2
Terwijl het Nikon-kamp in spanning wacht op de budget fullframe D600, kunnen Canon-fans zich mogelijk gaan opmaken voor een nieuw topmodel. Geruchten op verschillende websites lijken te wijzen op een grote sensor en veel megapixels.

Volgens Canonwatch kunnen we tijdens de Photokina een Canon-dslr verwachten met een sensor groter dan fullframe. Volgens Canonrumors krijgen we binnen niet al te lange tijd een Canon te zien met veel megapixels, ergens rond de 35 of meer. Combineren we die twee geruchten, dan lijkt de optelsom een middenformaatcamera op te leveren, in de categorie Leica S2 en Pentax 645D.

Leica en Pentas
Gaat Canon de concurrentie aan met de Leica S2, Pentax 645D en hun vermeende opvolgers?

EF-vatting

Canonwatch meldt verder dat de camera waarschijnlijk een EF-vatting krijgt, maar de camera waarschijnlijk geen EOS zal heten. Als de sensor echt een stukje groter is dan de huidige 36x24mm, dan kom je serieus in de problemen met je spiegel. Tussen de EF-vatting en de sensor zit slechts 44mm, de kleinste afstand van alle huidige fullframe-camera's.

Daarnaast is het maar de vraag van hoeveel EF-objectieven de beeldcirkel groot genoeg zal zijn om een grotere sensor te kunnen bedekken. Wellicht kiest Canon voor een nieuwe elektronische vatting, die wel EF wordt genoemd, maar net als bij de EOS M (EF-M) een toevoeging aan de naam krijgt.

Spiegelloos

Een andere optie zou een spiegelloze camera kunnen zijn die gebruik maakt van de huidige EF-vatting, waarbij nieuwe objectieven met een grotere beeldcirkel ook op de dslr's van Canon gebruikt kunnen worden.

Hartblei HCam
Het Duitse Hartblei maakt een middenformaatcamera met EF-vatting. Die werkt alleen als je TS-objectieven gebruikt, deze hebben een grotere beeldcirkel.

Photokina

Heel concreet lijken beide geruchten tot op heden niet, we hebben nog geen hard bewijs voor de komst van een dergelijke camera gezien. Beide sites melden wel dat de camera betrekkelijk snel of al rond de Photokina gepresenteerd gaat worden, we zullen dus niet al te lang in spanning worden gehouden.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van stephan

Misschien is het en camera met een vierkante sensor 36 x 36, ik snap zo wie zo niet dat Canon of Nikon nooit met zoon camera is gekomen.

afbeelding van roelj

Een 30x30 sensor zou dan meer voor de hand liggen. Dat is de maximale oppervlakte die past binnen de beeldcirkel van EF-objectieven. Zie een eerder artikel hier op de site waarin die mogelijkheid al besproken werd.