Summer in the City (10 juli t/m 31 augustus)

Redactie 496 0
Deze zomer toont de Melkweg Galerie in Amsterdam het werk van vier leden van de GKf beroepsvereniging voor Fotografen. De tentoonstelling is gratis te bezichtigen.

Foto: Anne Marie Trovato

LOVERS OP PIER 46

Anne Marie Trovato (1966) reisde in de zomer van 2007 naar New York voor vakantie. Al na de eerste avond besloot ze te gaan fotograferen. Haar werkproces begon met ‘portretten van mooie mensen’ maken, maar al snel kwam ook het sociale drama achter elke foto naar voren. Bijna alle jonge mensen die ze sprak hebben grote problemen met hun ouders over hun homoseksualiteit.

Pier 46, en ook de naastliggende pier, is een plek waar veel homoseksuelen en travestieten samenkomen. Dichtbij is ook de legendarische Stonewall Inn, een pub voor homo- en trans- seksuelen, die een symbool is geworden voor de homobeweging.

Anne Marie Trovato werkt vanuit een persoonlijke betrokkenheid en richt zich vooral op culturele achtergronden en de identiteit van de mensen.


Foto: Reinier Gerritsen

THE EUROPEANS

Reinier Gerritsen (1950) richt zijn lens op de massa. Mensen die wachten op een bushalte, een zebra, een metro. Hij heeft dit al gedaan in meer dan twintig Europese landen. Hij concentreert zich op lichaamstaal en in de verschillende poses ziet hij de choreografie van de persoonlijke expressie.


Gerritsen observeert groepen van bewegende en wachtende mensen door zijn cameralens, bijna als een filmische ervaring.

Alhoewel de typologie van ieder land nog steeds zichtbaar is in de vele details, tonen de foto’s ons steeds dezelfde mix van mensen, los van de stad of het land waar ze genomen zijn. Als sociaal-cultureel document vormen deze foto's een typologie van de multiculturele maatschappij in het niet te stoppen en onmiskenbaar Europese proces van eenwording. Het laat Europa zien als een gelaagde maatschappij in een overgangsfase.

Het veelbesproken werk van Reinier Gerritsen is veelvuldig in Nederlandse musea, in de openbare ruimte (o.a. stationsplein Amsterdam) en in boeken te zien. Zijn documentaire fotografie richt zich vooral op de mens in de urbane omgeving.

Foto: Martijn de Jonge

DE GROTE TREK


Martijn de Jonge (1957) richt zich als fotograaf op de relatie ‘Mens-Natuur’. Het interesseert hem vooral hoe de natuur zich aanpast aan ons steeds dichter bewoonde en bebouwde land, waar ondanks 17 miljoen inwoners veel vogels en dieren in de steden rusten, slapen, eten en zich voortplanten.

Daarnaast zijn walvissen, dolfijnen en roofvogels zijn grote passie. Ook de grote trek van vogels krijgt veel aandacht van de fotograaf, vooral de ooievaartrek die midden in de zomer start als veel mensen naar hun vakantiebestemming trekken.
Het werk van Martijn de Jonge werd veelvuldig gepubliceerd, geëxposeerd en onderscheiden. In de expositie is een foto te zien (ooievaars die het luchtruim delen met een straaljager), die genomineerd is bij de ‘International Wildlife-Photographer of the year 2008 Contest’ in de categorie ‘One Earth’.

Foto: Alex ten Napel

WATERVRIENDEN

Alex ten Napel (1958). Nederland is een waterland. De fotograaf en zijn modellen wonen in een stad waarvan bijna de helft van de huizen aan het water staat. Nederlandse ouders brengen hun kinderen op jonge leeftijd naar zwemles. Van ervaren zweminstructeurs leren ze eerst het
allerbelangrijkste: het water is je vriend.


De fotograaf bezocht met zijn zoon een zogenaamd zwemparadijs. Tegenover hem in de warme jacuzzi zaten twee tieners die heel lief voor elkaar waren.
Het water op hun huid reflecteerde het licht. Hun wimpers waren nat en er vielen druppels uit hun haar. Na afspraken met hun ouders heeft hij nog tientallen jongens en meisjes voor een lichte achtergrond in het ondiepe deel van het zwembad gefotografeerd. De kinderen staan tot aan de schouders in het water. Ten Napel houdt zijn camera net boven het wateroppervlak.

Alex ten Napel is vooral portretfotograaf. Sinds vele jaren wordt zijn werk in binnen- en buitenland veelvuldig geëxposeerd en gepubliceerd. Zijn ‘Waterportretten’ werden zeer bekend en oogsten nog steeds internationale belangstelling.


De expositie is van 10 juli tot en met 31 augustus 2008 gratis te bezichtigen in de Melkweg Galerie te Amsterdam (Lijnbaansgracht 234a). Openingstijden: woensdag tot donderdag 13.00 tot 20.00.


Bron: Melkweg.nl

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie