Studenten ontwikkelen foto-manipulator

Redactie 1432 0
Er is altijd al een spanningsveld geweest tussen een 'realistische' foto en een 'mooie' foto. Op de redactie van Playboy kunnen ze erover meepraten. Daar word over ieder puistje druk gedelibereerd: wegpoetsen of laten staan?

Photoshop behoort tegenwoordig tot het vaste gereedschap van de professionele fotograaf. Met de healing brush en het selectief lichten ophalen (of juist neerwaarts bijstellen) kun je een foto behoorlijk manipuleren.

Meest genante manipulatie
De meest genante vertoning van beeldmanipulatie was het gelijktijdig verschijnen van Time en Newsweek, met dezelfde OJ Simpson op de voorkant. 'Schuldig' communiceerde de extreem donker gemaakte foto van de verdachte op Time magazine.

Maar anno 2007 kan ook de huis-tuin-en-keukenfotograaf de waarheid behoorlijk geweld aan doen. In Photoshop Elements 5 (99 euro) kun je met Clone Brush een verdwaalde plastic zak op een grasveld in een vloek en zucht wegpoetsen onder digitaal gekopieerde graspollen. Geen twee rechterhanden nodig.

Compleet verzonnen beelden
Dit klinkt nog vrij onschuldig en het is nog best moeilijk om iets anders dan een plastic zak in veld geloofwaardig (!) weg te poetsen. Maar James Hays en Alexei Efros, studenten aan de Carnegie Mellon universiteit, hebben nu een automatische fotomanipulator bedacht. Hun software kan een door bepaalde objecten verpest beeld 'corrigeren' door in een beeldenbestand te zoeken naar een vergelijkbaar beeld. Vervolgens wordt een fragment uit dat beeld geplakt op de getroebleerde foto. Zo genereer je bijvoorbeeld een havenfoto vol schepen, die daar in het echt nooit hebben gelegen.

Nu is onze vraag wat James en Alexei daar nu mee willen bereiken. Foto's moeten inspireren en je een goed gevoel geven, maar de hoofdfunctie van fotografie is toch wel het vastleggen van de realiteit. Onze eigen herinnering is aan erosie en manipulatie onderhevig. Laat de fotografie dan in ieder geval een geloofwaardige blik bieden in onze geschiedenis.

Meer over deze software in dit artikel:
//www.dcviews.com/press/Digital-manipulation.htm

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie