Studente ontdekt revolutionair sensormateriaal

Julian 787 0
Een studente in de VS heeft tijdens onderzoek naar zonnecellen bij toeval een materiaal ontdekt waarmee goedkope, flexibele, hoge resolutie sensoren geproduceerd kunnen worden.

UCLA-studente Hsiang-Yu Chen werkt mee aan onderzoek om zonnecellen efficiënter te maken. Voor het onderzoek worden honderden materiaalsoorten onderzocht op wenselijke eigen­schappen. Chen ontdekte een materiaal, dat bij aanraking met licht geen elektriciteit oplevert. Het licht veroorzaakt juist een onderbreking in de geleiding, waardoor het zich gedraagt als fotodetector en niet als zonnecel.

Het gaat om een plastic-achtige substantie, die nanodeeltjes bevat met eigenschappen gelijk aan halfgeleiders. Gezien deze lichtgevoelige nanodeeltjes veel kleiner zijn dan de fotodiodes op traditionele sensoren, maakt het materiaal sensoren met veel hogere resolutie mogelijk. Bovendien is het in theorie eenvoudiger en goedkoper te produceren dan de huidige siliciumsensoren.

Flexibel
Sensoren zoals we die nu kennen, kunnen alleen ‘plat’ geproduceerd worden. In tegenstelling tot sensoren, zijn lenzen niet vlak. De projectie op het platte vlak levert vervormingen op in de hoeken van het beeld. Met het nieuwe plasticachtige materiaal worden flexibele sensoren mogelijk en vervormingen verleden tijd. Het is nog maar de vraag of we de techniek ook echt in camera’s terug gaan zien. Het is aan de camerafabrikanten om het onderzoek op te pikken en verder te ontwikkelen.