Streets of the World-project niet zonder risico

Redactie 1243 0
Fotojournalist Jeroen Swolfs gaat voor het Streets of the World-project risico's niet uit de weg. Gisteren is hij vertrokken voor de laatste fase op het Aziatische continent, waarin hij onder andere de hoofdsteden van Pakistan, Afghanistan, Iran en Irak aan zal doen.

In vijf jaar tijd wil de 35-jarige fotograaf alle landen van de wereld bezoeken, om aldaar het straatleven in de hoofdsteden vast te leggen. Hiermee probeert hij een beeld te schetsen van waar de mensheid aan het begin van de 21ste eeuw staat. Daarom is hij gisteren vertrokken naar Beijing, het startpunt van zijn laatste fase op het Aziatische continent. Voor zijn bezoek aan de risicovolste landen in het Midden-Oosten, zoals Pakistan, Afghanistan, Iran en Irak, wordt beveiliging geregeld.

203 hoofdsteden

Op de vernieuwde website van het Streets of the World-project is te zien dat hij al behoorlijk wat kilometers gemaakt heeft. Van de in totaal 203 hoofdsteden die de wereld telt heeft hij er sinds september vorig jaar 37 gefotografeerd. Hij bezoekt zowel bekende landen als Cambodja, China en Japan, als minder bekende zoals Tuvalu, Vanuatu en Micronesië. De wereld kent nu immers minder grenzen dan ooit en reizen is een stuk eenvoudiger geworden. De tijd is er volgens Swolfs rijp voor.

© Jeroen Swolfs / Streets of the World

“Het is ongelooflijk wat er onderweg allemaal op mijn pad komt. Ik leer de meest bijzondere dingen over de landen. De reacties van over de hele wereld zijn positief. Tot nu toe loop ik op schema: bijna een kwart van mijn reis zit er op. Al worden de komende maanden wel een hele uitdaging!”, aldus Swolfs in een persbericht. In een eerder interview dat DIGIFOTO Pro had met de avontuurlijke fotograaf liet hij weten “gelukkig van reizen te houden” en “niet op zoek te gaan naar de meeste schokkende beelden, maar ze ook niet uit de weg te gaan”. Daarentegen wil hij uitzoeken hoe de wereld er in onze tijd uitziet, hoe ver we zijn gekomen, hoezeer we hetzelfde zijn en hoezeer we van elkaar verschillen.

Boek

Gemiddeld blijft Swolfs vier dagen per hoofdstad en schiet bij voorkeur met daglicht en goed weer. Hij fotografeert met een Nikon D300 met Nikon 10-24mm f3.5-4.5. In 2014 hoopt hij zijn laatste foto in Amsterdam te maken om vervolgens de foto's te bundelen in een boek.

© Jeroen Swolfs / Streets of the World

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie