Straatportretten met een Pools tintje

Redactie 2078 0
Dariusz Majgier fotografeert in Warschau tientallen mensen op straat. Het lijken hele normale portretfoto's, maar Dariusz ziet dat anders. Ze hebben namelijk een ding gemeen: hun ogen.

In het centrum van Warschau vind je de meest diverse mensen uit alle hoeken van Polen. Fotograaf Dariusz Majgier merkte dit op en besloot deze mensen te gaan portretteren.

Hij heeft al zo'n 200 foto's gemaakt, maar Majgier is nog steeds bezig met het project. Wij vroegen hem naar zijn beweegredenen.

Majgier: 'Ik passeer een heleboel interessante mensen als ik over straat loop. Ze hebben iets, die blik in hun gezicht, hun kledingstijl, iets wat je aandacht trekt. Deze mensen ontmoet je waarschijnlijk maar een keer in een mensenleven, dus besloot ik ze vast te leggen. Ik vind het ook een fijne afwisseling met mijn normale activiteiten als fotograaf. Ik maak namelijk typisch statische zakelijke foto's.'

Ogen

Op het eerste gezicht lijken het hele normale portretfoto's, maar als je wat beter kijkt zie je dat in elke foto van de geportretteerde hun ogen de meeste aandacht trekken. 'Ik vind de ogen het belangrijkste; deze weerspiegelen iemands ziel', vertelt Dariusz Majgier.


Natuurlijk licht

De fotograaf probeert zijn 'modellen' zo neutraal mogelijk vast te leggen. Dat doet hij met  wisselend een 35mm f/1.8 en een 50mm f/1.4 objectief op zijn Nikon D300. Hij werkt met een grote diafragmaopening en natuurlijk licht, wat de foto's een heldere uitstraling geeft.

Modellen

Het kiezen van modellen is niet altijd eenvoudig. 'Soms is het de manier van lopen, het kapsel, iets in het gezicht, de diepe ogen of iets interessants in de outfit', zegt Majgier. 'Ik zie iemand en ik voel dat dit de juiste persoon is. Stijl en persoonlijkheid moeten daarbij een gezamenlijk ideaal hebben. Ik hou niet van situaties waarbij er geen harmonie is tussen de kledingstijl en de persoon zelf.'

Ook willen niet alle voorbijgangers meteen meewerken. Hij moet dan eerst zijn visitekaartje laten zien voordat ze hem vertrouwen. 'Gelukkig is bijna iedereen blij met de resultaten tot nu toe', aldus de fotograaf.

Foto's © Dariusz Majgier

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie