Straatfotografie met Street View

Julian 1313 0
Waarom de straat nog op als je die ook van achter je computer kan fotograferen? Het leverde Michael Wolf een eervolle vermelding bij de World Press Photo op, en een flinke dosis commentaar.

Michael Wolf werd wereldberoemd met zijn abstracte architectuurfoto's uit Azië. Zijn werk is te vinden in de collectie van het MoMa en is al decennialang regelmatig te zien in exposities.

Recent verhuisde Wolf naar Parijs. Een klassieke stad waar de fotograaf helemaal niets mee heeft, de grillige architectuur uit steden als Hong Kong is hier immers ver te zoeken. Maar ja, je moet wel als je vrouw een baan aangeboden krijgt in de Franse hoofdstad...

Paris Street View

In Parijs installeerde Wolf zichzelf - en zijn camera - achter de computer. In plaats van de straat op te gaan startte hij Google Street View en dwaalde door de virtuele straten. Bij opvallende gebeurtenissen richtte Wolf zijn macrolens op zijn computerscherm. Dat leverde hem de serie Paris Street View op, met onder andere een foto die sterk doet denken aan Robert Doisneau's wereldberoemde kussende stelletje, eveneens gemaakt in Parijs.

Untitled, 2010 © Michael Wolf / courtesy galerie Wouter van Leeuwen

De inspanningen van Wolf bleven niet onopgemerkt. Hij maakte enorme prints van zijn 'screenshots'. Deze afdrukken van 120 x 160 cm waren vorig jaar onder andere te zien op een expositie in Amsterdam.

World Press Photo

Het werk van Wolf kwam helemaal in de schijnwerpers te staan na zijn eervolle vermelding bij de World Press Photo het afgelopen jaar. Hij kreeg de vermelding voor zijn serie 'Unfortunate Events', waarin hij ongelukkige omstandigheden, toevallig vastgelegd door de Google-camera's, uitlicht.

De maker kan sindsdien op veel commentaar rekenen. Weinig mensen lijken de werkwijze van Wolf te waarderen. Het British Journal of Photography sprak met de fotograaf en maakte onderstaande video-interview. Wolf vertelt dat hij talloze reacties ontvangen heeft over zijn 'extreem controversiële' manier van werken, waarvan de meeste negatief. Diezelfde negatieve reacties zijn in grote hoeveelheden te vinden op blogs; voorstanders heeft Wolf maar weinig.
Dat maakt hemzelf overigens niets uit. Wolf zegt met zijn werk een dialoog op te willen starten en te willen laten zien hoe bijzonder Google's Street View is als historisch document.


Vernieuwend of gejat?

Waar Michael Wolf voor zijn Street View-avonturen in Parijs nog zelf door de virtuele straten struinde, blijkt zijn serie 'Unfortunate Events' vooral het werk van anderen te zijn. In het interview geeft hij toe inspiratie te putten uit de talloze websites waar grappige, absurde of opvallende situaties te vinden zijn op Street View.

Wolf maakt vervolgens gretig gebruik van deze 'amateurzoekacties door hobbyisten', voegt daar zijn eigen fotografische kennis van beeld en compositie aan toe, maar voor velen heeft het toch een nasmaak van jatwerk dat wordt beloond met een prijs.

Wolf lijkt inmiddels niet meer weg te slaan achter zijn computer. Naast zijn werk uit Parijs en de serie 'Unfornate Events' gebruikte hij Street View nog voor zijn serie en boek FY, dat volstaat met middelvingers gericht op de Google-camera's. Ook maakte hij een serie portretten van mensen waarbij het hoofd extra opvallend is weggepoetst door Google en wandelde hij door de virtuele straten van Manhattan.


FY © Michael Wolf

Copyrights

Ondanks dat Wolf het beeldmateriaal van Street View gebruikt, verkoopt hij de foto's wel onder zijn eigen naam. Over copyrights maakt hij zich niet druk. Roy Lichtenstein deed immers hetzelfde met comics, aldus de fotograaf. In sommige foto's uit zijn Parijs-serie is zelfs 'Google copyright 2009' in de lucht te zien. Volgens Wolf met opzet, om een statement te maken.

Kopen?

Drieluikje uit Michael Wolf's Paris Street View kopen? Voor 1123 euro heeft 'we like art!' ze voor je liggen. 'In verhouding tot zijn marktwaarde een prima deal', aldus de verkopers. Maar je kan natuurlijk ook even zelf een wandeling maken door de virtuele straten van Parijs.