Straatfotografe Helen Levitt overleden

Julian 623 0
De Amerikaanse fotografielegende Helen Levitt is gisteren op 95-jarige leeftijd overleden. Ze was vooral bekend om haar straatfotografie. Onlangs was nog een overzichts­tentoon­stelling te zien van haar werk in het Foam.

Helen Levitt werd geboren op 31 augustus 1913 in Brooklyn. Ze leerde zichzelf fotograferen door te werken voor een commerciële fotograaf sinds 1931. Haar eerste Leica kocht ze in 1936, vlak na een ontmoeting met Henri Cartier-Bresson. Levitt begon op straat te fotograferen nadat ze gefascineerd was geraakt door de straatkrijttekeningen van kinderen in New York. Ze werd beroemd om haar staatfotografie in New York, waarbij ze ook de armere wijken zoals Harlem niet schuwde. Hoewel Levitt fan was van zwart-witfotografie, was ze een van de eerste straatfotografen die met kleurenfilm aan de slag ging in 1959. Ze kreeg hiervoor een beurs van de Guggenheimstichting.

In 1987 werden de foto’s van de kinderen met hun straatkrijttekeningen met veel succes gepubliceerd in het boek: In The Street: chalk drawings and messages, New York City 1938–1948. Het werk wordt beschouwd als een van de beste 100 fotoboeken ooit.

Van 24 oktober 2008 tot 18 januari 2009 was in het Fotografiemuseum Amsterdam een overzichttentoonstelling te zien met werk van de fotografe. Helen Levitt is 95 jaar geworden.


New York, 1988 © Helen Levitt. Courtesy Laurence Miller Gallery, New York