Steve McCurry wil Sharbat Gula helpen

Steve McCurry wil opgepakte Afghan Girl helpen

Fabienne Keijzer 1991 0
Afgelopen week werd bekend gemaakt dat Sharbat Gula, het Afghaanse meisje van de wereldberoemde foto van Steve McCurry, is opgepakt in Pakistan wegens het bezitten van een valse identiteitskaart. De fotograaf heeft zich openbaar uitgesproken over de kwestie en gaat er alles aan doen om haar te helpen.

Valse identiteitskaart

De Afghaanse vluchtelinge prijkte in 1985 op de cover van National Geographic en ging met haar prachtige groenblauwe ogen de geschiedenis in als ‘Afghan Girl’. Toen de iconische foto werd genomen was Sharbat Gula twaalf jaar oud en vluchtte ze vanuit Afghanistan naar Pakistan in de hoop op een beter leven. Hoewel de oorlog in Afghanistan nog steeds aan de gang is, is de Pakistaanse overheid bezig met het uitzetten van Afghaanse vluchtelingen. Tijdens een huiszoeking in Peshawar werd Gula opgepakt door de autoriteiten omdat ze in het bezit was van een valse identiteitskaart.

Reactie Steve McCurry 

Binnen een paar uur reageerde Steve McCurry op haar arrestatie via social media. Hij schreef op Instagram dat hij alle feiten zo snel mogelijk op een rijtje wil hebben en dat hij er alles aan gaat doen om Sharbat en haar familie bij te staan. Ook is hij van mening dat de actie van de Pakistaanse autoriteiten een enorme schending is van haar rechten als mens.

Steve McCurry

14 jaar de gevangenis in 

McCurry heeft Gula al vaker geholpen. Zo hielp hij haar in 2002 aan een veilige woonplaats in haar thuisland en gaf financiele steun aan haar familie om medische kosten te dekken en zorgde ervoor dat ze de pelgrimstocht naar Mekka kon afleggen. Het is nog maar de vraag of hij haar dit keer kan helpen. Voor een valse identiteitskaart kun je in Pakistan tot wel 14 jaar de gevangenis in gaan.
De post van de fotograaf heeft op social media uiteenlopende reacties ontvangen. Sommigen zijn van mening dat Gula moet worden uitgezet vanwege het verblijf in een ander land zonder papieren. Anderen verdenken de autoriteiten ervan dat zij Gula een vals document hebben gegeven.

Opgepakte Gula

Lees ook: Afghaans meisje uit foto Steve McCurry gearresteerd 
 

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne