Steve McCurry reageert op Photoshopaffaire

Steve McCurry reageert op Photoshopaffaire

Redactie DIGIFO... 5954 13
Een aantal weken geleden schreven wij een artikel over Steve McCurry, die in opspraak was gekomen nadat een Italiaanse fotograaf een Photoshop-fout had ontdekt in een foto die McCurry had gemaakt tijdens een reis naar Cuba. Gister reageerde McCurry hierop in een exclusief interview met TIME Magazine.

McCurry zegt in het interview dat hij al jaren geen fotojournalist meer is en zich tegenwoordig identificeert als een 'visuele verhalenverteller'.  Hij doelt met zijn foto's op het vertellen van een verhaal en niet zozeer het verslaan van een situatie. In het begin van zijn carrière werd hij gezien als één de beste fotojournalisten ter wereld en hij snapt dat er daardoor verwarring is ontstaan.

Photoshopfout

Begin deze maand kwam McCurry in opspraak door een Photoshopfout die was opgemerkt door de Italiaan Paolo Viglione. Hij zag een duidelijke verplaatsing van een element in een foto die McCurry maakte tijdens een reis naar Cuba. In eerste instantie liet het management van McCurry weten dat het een ongeoorloofde fout van een labmedewerker was, die niet meer voor het bedrijf werkzaam is. Deze ontdekking zorgde ervoor dat mensen het werk van McCurry nog eens grondig onder de loep namen, waarbij nog veel meer bewerkte foto's aan het licht kwamen.Steve McCurry Photoshop

McCurry mindert met Photoshop

McCurry belooft vanaf nu het gebruik van Photoshop tot een minimum te beperken, zelfs voor eigen werk op persoonlijke reizen. Hij voegt eraan toe dat, hoewel hij in eerste instantie dacht dat hij met zijn eigen werk kon doen wat hij wilt, hij snapt dat er verwarring is ontstaan bij mensen die er nog steeds vanuit gaan dat Steve McCurry een fotojournalist is.

Wat vinden jullie?

Wij vragen ons af wat jullie vinden. Moet Steve McCurry stoppen met het bewerken van zijn foto's, ook al gaat het om zijn eigen werk, of is manipulatie toegestaan als hij geen journalistiek werk levert.

Steve McCurry is een wereldberoemde fotograaf die het best bekend is om zijn foto van het Afghaanse meisje.
De volledige reactie van Steve McCurry is op deze website te lezen.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Michel Straub

Hypocriet gezeur fotobewerking is van alle tijden, sla een willekeurig Magazine open en de bewerkingen vliegen je om je oren.... Moet gewoon kunnen waar het ook voor gebruikt wordt...

afbeelding van Bernadette

Als het geen journalistiek werk is mag hij van mij bewerken wat hij wil..

afbeelding van Jan Nauta

Ik vind dat hij mag doen met 'zijn' foto's wat hij wil. Maar doe t dan wel goed. Dit is gepruts wat je bij een hobby fotograaf mag zien maar niet bij een professionele fotograaf.

afbeelding van Win Machielse

Zolang het maar geen afbreuk doet aan de werkelijkheid vind ik het best. Wat Michel ook al zegt, "fotobewerking is van alle tijden".

afbeelding van Rob Kints

Wat mij betreft is manipulatie in niet -journalistiek werk wel toegestaan maar dan niet zo slordig als op deze foto uitgevoerd. In dit geval ontgaat mij ook het nut van Photshoppen.

afbeelding van Klaas van Slooten

Toegestaan

afbeelding van wim de jong

Laat die man lekker shoppen. Hij heeft bewezen dat hij ook zonder photoshop top is. Gaan we nu zeuren over een pensionado die aan het hobbyen is. Kom op nou!!!

afbeelding van vinni

Hij heeft gelijk, zolang het geen journalistiek werk is mag hij bewerken wat hij wil. Op zijn website werkt hij ook nergens de indruk dat hij journalistisch te werk gaat. En dan nog: een foto is sowieso subjectief.

afbeelding van Edwin van Wijk

Wat een onzinnige discussie. Zolang het geen journalistiek werk is mag hij toch gewoon doen wat hij wil? Lang leve de artistieke vrijheid!

afbeelding van Lambert J. Derenette

hij die vrij is van zonden, werpe de eerste steen...

afbeelding van Siegie

Moet idd kunnen, het enige wat je hierop kan zeggen dat het slordig gedaan is ...

afbeelding van ings Photography

photoshoppen is van alle tijden. toon mij 1 blad waarin niet bewerkt is !

afbeelding van Ab van Dalen

Het gaat erom wat jezelf pretendeert. Zeg je dat je voor onbewerkt gaat, doet dat dan ook, alhoewel ik niet meer weet wat dat precies inhoud.
Bewerk je, pretendeer dan niet dat je voor 'puur' gaat.