Steve McCurry in opspraak over bewerkte foto's

Steve McCurry in opspraak over bewerkte foto's

Redactie DIGIFO... 6466 4
De legendarische reisfotograaf Steve McCurry is in opspraak gekomen nadat de Italiaanse fotograaf Paolo Viglione iets opmerkelijks vond op een foto die McCurry maakte in Cuba. Na deze ontdekking gingen mensen op onderzoek uit en vonden nog een aantal foto's die behoorlijk waren veranderd.

Viglione bezocht recentelijk een expositie van McCurry in Italië en merkte een fout op in de achtergrond. Hij zag dat een verkeersbord deels was verplaatst.McCurry PhotoshopMcCurry PhotoshopHoewel het niet zijn intentie was om McCurry zwart te maken, heeft zijn blogpost er wel voor gezorgd dat het werk van McCurry nog eens flink onder de loep werd genomen, waarna duidelijk werd dat dit niet de enige bewerkte foto is. Zo verwijderde hij al eerde een schuilende vrouw en een riksja van de achtergrond.

McCurry PhotoshopMcCurry Photoshop

Reactie

Het team van McCurry heeft in een reactie laten weten dat hij zelf niet achter de bewerking zat. Door het vele reizen worden veel van zijn foto's in een studio door derden bewerkt en geprint en komt het regelmatig voor dat foto's al verstuurd worden voordat McCurry zelf de kans heeft gehad om de foto's te keuren. Het team maakt duidelijk dat dit een bewerking was die McCurry nooit had toegestaan en dat de verantwoordelijke medewerker niet meer voor het fotolab werkzaam is. McCurry heeft eerder laten weten geen problemen te hebben met het aanpassen van kleurtonen en contrasten, maar het verplaatsen van elementen is niet acceptabel. Ook benadrukt McCurry dat hij in Cuba was voor eigen werk en geen rapportage aan het maken was.

Poll

In het begin van het jaar stelden wij aan jullie de vraag hoeveel nabewerking acceptabel is. Bijna 70% van de mensen die reageerde vond een kleine aanpassing goed, terwijl iets meer dat 17% alles vond kunnen.

Steve McCurry is één van de meest beroemde fotografen ter wereld. Bijna iedereen kent wel zijn foto van het Afghaanse meisje met groene ogen.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Herbalx

Op de laatste foto zijn niet alleen de vrouw en riksja verwijderd maar er zijn nog een tal van andere aanpassingen aan de foto gedaan ten opzicht van het vergelijking materiaal.

Ik heb de aanpassingen die ik zo snel kon vinden om cirkelt en de foto online geplaatst:

http://postimg.org/image/win3ak4zl/

afbeelding van Babara

Klopt je kunt er zo een spelletje van maken, zoek de 10 verschillen

afbeelding van nomovies

Er waren toch ook opmerkingen over het Afghaanse meisje?

afbeelding van Loe Beerens

Die aanpassingen zijn dan ook nog eens heel erg slecht gedaan...........