Steve McCurry geeft One-Minute Masterclasses

sanne 2791 0
Niet alle topfotografen willen hun gouden formule blootgeven. De geroemde en geprezen fotograaf Steve McCurry doet dat wel. Voor de camera, in een serie van tien One-Minute Masterclasses. De eerste twee minuten zijn nu te zien.

De zeer korte masterclasses waren het idee van de mensen van Phaidon, waar onlangs McCurry’s boek Iconic Photographs verscheen. Zij bewonderen de fotograaf om de band die hij met zijn onderwerp opbouwt. Zo vertelde hij Phaidon dat hij uren investeerde om de belangstelling en het vertrouwen te krijgen van Sharbat Gula, het onderwerp van zijn beroemdste foto Afghan Girl.

Basisprincipes

Tijd om de fotograaf aan de tand te voelen dus; Phaidon nodigde hem uit voor een gesprek. Dat resulteerde in een masterclass die de makers in tien delen van ongeveer één minuut hebben opgedeeld. In de loop van de tien video’s vertelt McCurry over de basisprincipe van een mooie foto; hoe je het juiste moment grijpt en welke plekken het beste als standpunt kunnen dienen.

De komende weken zal Phaidon de masterclasses stuk voor stuk publiceren. Tot nu toe zijn er twee video’s beschikbaar. In de eerste video, met als titel ‘Don’t Forget To Say Hello’, vertelt McCurry over de manieren waarop je in contact kunt komen met onbekende onderwerpen, in een gebied waar jij je een vreemde voelt. In de tweede video bespreekt McCurry het belang van een goed standpunt voordat je een foto maakt.

One-Minute Masterclass #1:

One-Minute Masterclass #2:

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne