Stephen Shore | Retrospectief

Stephen Shore | Retrospectief

PieterMolenaar 1206 1
Vanaf 10 juni tot en met 4 september vindt in het fotografiemuseum Huis Marseille een overzichtstentoonstelling plaats over het werk van fotograaf Stephen Shore. Het retrospectief uit meer dan 200 werken en vult alle twaalf zalen in het museum.

De in 1947 geboren Amerikaanse fotograaf is vooral bekend om zijn fotografie van alledaagse taferelen en objecten in de Verenigde Staten. Ook verhief hij kleurenfotografie door zijn pionierswerk tot kunstvorm. Hij kon echter moeiteloos schakelen tussen kleur en zwart-wit en maakt voor zijn werk gebruik van verschillende cameraformaten, waaronder 4x5- en 8x10-film. De tentoonstelling Stephen Shore | Retrospectief beslaat de periode 1960 tot 2013 en toont belangrijke keerpunten in zijn carrière.

American Surfaces

Op de tentoonstelling komt onder meer zijn vroege werk in zwart-wit aan bod, evenals zijn conceptuele fotografie, maar in de twee decennia erna legde hij zich vooral toe op kleurfotografie. Vooral met zijn fotoserie American Surfaces (1972-1973) maakte Shore faam. Daarin bedocumenteerde Shore zijn 'road trips' door Amerika met foto's van waar hij sliep, wat hij at en wat hij zag. Samen met William Eggleston en Joel Meyerowitz gold Shore als een van de weinige kleurenfotografen in de jaren zeventig. Hij stond erom bekend tegen heilige huisjes in de fotografie te schoppen.

Tentoonstelling

In 1970 werd in Nederland voor het eerst werk van Shore getoond op een tentoonstelling en in 1997 vond de eerste overzichtstentoonstelling hier plaats. Naast meer dan 200 werken zullen ook postkaarten, (plak)boeken en videowerk van de fotograaf getoond worden. 

© Stephen Shore

© Stephen Shore

© Stephen Shore

© Stephen Shore

© Stephen Shore

© Stephen Shore

afbeelding van Hanno van Dijk

Prachtig werk van een inspirerend fotograaf. Ik ga zeker!