Stepan Rudik: WPP-regels zijn onduidelijk

Julian 727 0
Stepan Rudik, de Oekraïense World Press Photo-winnaar die gediskwalificeerd werd vanwege het wegretoucheren van een voet, reageert op de beslissing van de organisatie. Volgens Rudik zijn de regels onduidelijk.

Freelance journalist Olaf Koens vroeg een telefonische reactie aan de Stepan Rudik, die uitgebreid zijn verhaal deed. Rudik wil niet tegen de beslissing ingaan, ‘dat is zinloos’, wel vind hij de diskwalificatie onterecht en de regels onduidelijk.

De serie van Rudik, waar hij in eerste instantie de derde prijs in de categorie sport mee won werd gediskwalificeerd omdat hij een voet wegretoucheerde. Rudik stelt dat dit volgens de regels gewoon mag "Zo’n retouchering stelt niets voor. Bovendien doet het niks wezenlijks af aan de essentie van de foto".

Regels

Rudik is verbaasd dat zijn ingreep niet door de beugel kan en hekelt de organisatie dat er geen duidelijkheid bestaat over wat wel en niet mag.

Het wedstrijdreglement van de World Press Photo stelt dat foto’s bewerkt mogen worden, maar dat fotografen niet verder mogen gaan ‘dan de standaarden in de industrie’. Wat deze standaarden precies zijn wordt niet aangegeven. Volgens Sasja de Bie, woordvoerder van WPP kunnen de regels per categorie dan ook van elkaar verschillen.

Afgunst

Rudik baalt niet alleen van de regels, maar ook van zijn collega’s. De bewerking kwam aan het licht door een tip van de Oekraïense fotografenunie. Volgens de fotograaf gebeurde dat uit pure afgunst en is dat tekenend voor de stand van de fotojournalistiek in het land op dit moment.