Stedelijk Museum toont fotografische kunstaankopen

Julian 1176 0
Bij de jaarlijkse Gemeentelijke Kunstaankopen van het Stedelijk Museum staat altijd een kunstdiscipline centraal. Dit jaar is dat fotografie. Het thema ‘Off the Record’ werd bepaald naar een idee van gastcurator Hans Aarsman.

Voor Off the Record nodigde Aarsman kunstenaars uit werk in te zenden dat gemaakt is vanuit de behoefte om iets vast te leggen, zonder direct een artistiek doel voor ogen, waarbij de begrippen toeval en ontdekking centraal staan. Onder voorzitterschap van Hans Aarsman selecteerde een jury uit 470 inzendingen werk van 33 kunstenaars. Een deel van dit werk is aangekocht voor de collectie van het museum. Het gaat om foto’s van: Theo Baart, Ad van Denderen, Rineke Dijkstra, Ria van Dijk, Erik Fens, Peter Hermanides, Frank Kouws, Paulien Oltheten, Anne van de Pals, Claudia Sola en Don Sars. Op de kunstbeurs Art Amsterdam (13 t/m 17 mei 2009) waren de nieuwe aanwinsten van het Stedelijk Museum te zien.

Een volledig overzicht van de aangekochte werken is te zien op de website van het museum.


Ria van Dijk: polaroids schiettent kermis
Zelf heeft ze geen camera, maar ze weet zat camera's te vinden. En de ontspanknop weet ze ook; alsof het een mechanische afstandsbediening is, haalt ze de trekker over. Ria van Dijk (Tilburg, 1920) fotografeert vanaf haar 20ste op de kermis. De afgelopen tijd was er even de klad ingekomen, maar sinds haar staaroperatie schiet ze weer raak.

Toelichting

Hripsimé Visser, conservator Fotografie van het Stedelijk Museum, licht de aankopen toe: "Deze aankopen zeggen iets heel wezenlijks over fotografie. Het vermogen te documenteren, te registreren en een verzameling aan te leggen is een belangrijk karakteristiek van het medium. De laatste jaren werken veel fotografen en kunstenaars met kiekjes, met archiefmateriaal, met foto's van anderen, met anoniem materiaal zelfs. Het komt bovendien ook voor in de geschiedenis van de fotografie dat relatieve buitenstaanders gebruik maakten van een fotografische toepassing of kwaliteit, die niet bij voorbaat als 'artistiek' kon worden aangemerkt maar die wel leidde tot een verfrissende en stimulerende visie op het medium. Er is kortom in de context van de kunst ook nu weer sprake van een bredere waardering van fotografische mogelijkheden. In die mentaliteit past deze tentoonstelling en daarom zijn dit terechte aanwinsten voor de collectie van het Stedelijk Museum."