Stedelijk Museum krijgt 600.000 voor foto-onderzoek

sanne 1217 2
Voor het eerst brengen Universiteit Leiden en het Stedelijk Museum een groot team van restauratoren, chemici, conservatoren en andere kunsthistorici bijeen om fotowerken te onderzoeken waarin verschillende materialen en technieken zijn gecombineerd. NWO stelt hiervoor 600.000 euro beschikbaar.

De Universiteit Leiden en het Stedelijk Museum krijgen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) 600.000 euro toegekend. Het geld is bedoeld voor het onderzoek Science4Arts, dat kijkt naar hedendaagse fotografie en de restauratie daarvan. Bij de foto's die onderwerp van het onderzoek zijn, wordt gekeken naar de chemische en fysieke eigenschappen. Hoewel een foto uit chemicaliƫn, papier en een ondergrond bestaan, verschilt de samenstelling daarvan per foto. Dat maakt het conserveren voor een museum soms een lastige opgave. Worden er ook nog eens andere materialen gebruikt, zoals acrylverf, dan is het helemaal lastig te bepalen hoe je het beeld het beste kunt bewaren.

De combinatie van verschillende materialen is een fenomeen wat we vooral de laatste decennia, in de moderne kunst tegenkomen. Daarom is het niet vreemd dat er juist nu onderzoek naar gedaan wordt. Want ook deze kunst willen musea uiteraard zo goed en lang mogelijk tentoonstellen en bewaren. Het onderzoek dat daarvoor moet zorgen bestaat uit drie deelprojecten die respectievelijk bij de Universiteit Leiden, de Universiteit Utrecht en in het Stedelijk Museum plaatsvinden. Daarnaast zullen ook buitenlandse kenniscentra hun expertise beschikbaar stellen.

Binnen het onderzoek, dat vier jaar in beslag zal nemen, zal met name worden gekeken naar fotowerk dat dateert van na 1960. Hierbij is bijvoorbeeld te denken aan werk van Joseph Beuys, Ger van Elk, Gilbert & George, Richard Hamilton, Anselm Kiefer en Aernout Mik.afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne

afbeelding van ERooksnl

hedendaagse fotografie bestaat bij meer dan 80% van de mensen tegenwoordig toch gewoon uit 1-en en 0-en? ;)

Wel goed dat er geld voor is..Voor de kleinkinderen later!

afbeelding van Annemarijke Jolmers, NWO-CEW

Leuk bericht, ik denk alleen dat de link bij 'onderzoek Science4Arts' niet klopt want die leidt naar een algemene pagina over het museum. Was hier misschien de website http://www.nwo.nl/science4arts bedoeld?