Stap buiten je comfort zone

Stap buiten je comfort zone

Nadja Geskus 750 0
Binnen de fotografie heeft iedereen wel een comfort zone. Een gebied waar je je het meest prettig in voelt en waarbij je precies weet wat je moet doen. Maar het kan ook juist goed zijn om eens buiten je comfort zone te stappen. We vertellen je waarom!

Inspanning

Het zal je niet verbazen, maar de enige manier om beter te worden is door inspanning. Hoe meer werk jij verricht aan het beter worden, hoe beter je ook daadwerkelijk zal worden. Belangrijk is dus om een buiten de gebaande paden te gaan. Maak eens portretfoto's als je normaal alleen gebouwen fotografeert, of andersom. Of maak eens een fotoserie als je normaal alleen maar enkele foto's maakt. Of daag jezelf eens uit door met een oude of andere camera op pad te gaan. Je zult zien: het werkt. Je krijgt waarschijnlijk hele nieuwe inzichten door deze keuzes.

Stap buiten je comfort zone

Experimenteer

Dag geldt ook voor foto's die je normaal misschien wel zou maken. Je hebt vast een bepaalde werkwijze ontwikkeld die je steeds toepast bij het fotograferen van je favoriete onderwerpen. Bekijk deze onderwerpen eens met een andere blik! Als je normaal gebouwen fotografeert, kun je bijvoorbeeld eens gaan kijken of je de manier waarop die gebouwen gebruikt worden door de mens in je foto's kunt verwerken. Of kies één bepaald thema uit waaraan alle foto's moeten voldoen. Als het kiezen van een totaal nieuw onderwerp een stap te ver is, kun je op deze wijze vernieuwing aanbrengen in je werk. 

Kortom: kijk verder dan je neus lang is en durf te experimenteren. Misschien krijg je nieuwe inzichten en word je een veelzijdigere fotograaf. Het kan ook zo zijn dat je juist begrijpt en snapt waarom je normale onderwerpen je zo goed passen, dat inzicht is ook wat waard.

Stap buiten je comfort zone

Foto's gemaakt door Nadja Geskus
Visagie door Linda Blauw, BlueArts Make-up Academy

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja