Stand van zaken: Straatfotografie

Redactie 999 0
Van alle fotografievormen misschien wel de meest besproken van de afgelopen tijd: straatfotografie. Hoewel het niet verboden is komen straatfotografen vaak in conflict met de politie. Wat betekent dit voor de fotografietak en hoe staat het daar eigenlijk mee?

De discussies lopen vaak hoog op. De één roept op tot vriendelijke bereidwilligheid jegens agenten, terwijl anderen van mening zijn dat je je nooit moet laten weerhouden van deze bezigheid die niet eens illegaal is. Door de omvang van de discussies besloten wij dat het tijd werd om eens uit te zoeken hoe fotografen zelf tegen straatfotografie aankijken en hoe de stand van zaken nu eigenlijk is binnen deze vorm van fotografie.


Superkracht

Straatfotografie veroorzaakt niet alleen maar ophef, het is ook gewoon leuk. Niet voor niets is het een geliefd genre; het levert vaak fantastische beelden op. Dat is ook de insteek van Matt Stuart die in het filmpje ‘Stolen Moments’ vertelt over zijn fascinatie voor straatfotografie. Onzichtbaarheid noemt hij zijn superkracht: hij wil zo onopgemerkt mogelijk delen in het leven en het gevoel dat mensen op straat ervaren. Zijn foto’s moeten de realiteit vastleggen, juist omdat deze vergankelijk is. In het componeren van fictionele verhalen ziet hij dan ook niet zoveel. Om de realiteit vast te leggen moet Matt echter wel de straat op en dat kan tegenwoordig nogal eens tot problemen leiden. Hij vertelt dat het in eerste plaats belangrijk is dat je niets fout doet en niemand schaadt. Belangrijk is dat je het leuk vindt wat je doet. Wanneer je plezier hebt in het fotograferen straal je dat volgens hem ook uit. Mensen zullen je dan minder als een bedreiging ervaren en jij kunt gewoon je werk doen.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie