Sporen van Oorlog - Jan Banning

Julian 1359 0
In zijn project ‘Sporen van Oorlog’ toont Jan Banning een serie van vierentwintig portretten van voormalige dwangarbeiders in het vroegere Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Expositie

Jan Banning

23 april t/m 2 juni 2010

Locatie:
Fotogalerie Rotterdam
Conradstraat 20, Rotterdam

Toegang:  Gratis

Links:
www.janbanning.nl

De geportretteerde mannen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanse bezetter van het vroegere Nederlands-Indië gebruikt om te werken aan de bouw van de beruchte Birma-spoorweg in het grensgebied van Thailand en Birma, en aan de Pakanbaroe-spoorweg op Sumatra. Bij de aanleg stierven tienduizenden mensen door de erbarmelijke werkomstandigheden.

‘Sporen van Oorlog’ schetst een indringend beeld van de overlevenden van deze ingrijpende gebeurtenissen, inmiddels mannen van in de tachtig of ouder. Fotograaf Jan Banning komt uit een Nederlands-Indische familie en heeft een persoonlijke band met het onderwerp. Zijn vader werkte aan de Pakanbaroe- en zijn grootvader aan de Birma- spoorweg. Met deze expositie plaatst hij het Indische verleden van zijn familie in een grotere context en hoopt Banning tevens meer licht te werpen op wat de gevolgen zijn van dergelijke oorlogservaringen.

Gelijktijdig is de tentoonstelling Troostmeisjes van Jan Banning en Hilde Janssen te zien in Kunsthal Rotterdam. Van 24 april t/m 29 augustus exposeert Banning daar een serie portretten, in foto’s en tekst, van voormalige dwangprostituees tijdens de bezetting van Nederlands-Indië.

Over de fotograaf

Fotograaf en historicus Jan Banning (Almelo, 1954) heeft een grote belangstelling voor het thema van de staatsmacht en daarmee verbonden sociaal-maatschappelijke onderwerpen zoals de lange termijn gevolgen van oorlog en de wereld van de bureaucratie. Zijn fotodocumentaires verschenen in boeken, tijdschriften, kranten, in de vorm van tentoonstellingen en hebben hem al vele nationale en internationale prijzen opgeleverd. Zo won hij in 2004 de World Press Photo voor het India-hoofdstuk uit de serie ‘Bureaucratics’ en werd hij dit jaar geselecteerd voor de prestigieuze tentoonstelling Moving Walls (New York/Washington).