Spel over Iraanse revolutie heeft camera als belangrijkste wapen

Spel over Iraanse revolutie heeft camera als belangrijkste wapen

PieterMolenaar 1021 0
In het nieuwe computerspel 1979 Revolution: Black Friday, dat over de revolutie in Iran ten tijde van de Sjah gaat, is een camera het belangrijkste wapen. In het spel speel je de jonge fotograaf Reza. De game is per direct beschikbaar voor Mac OS X en pc op het Steam-platform.

In de game 1979 Revolution: Black Friday wordt onder meer via ondervragingen in de gevangenis en flashbacks het verhaal vertelt van de jonge fotograaf Reza, en zijn transformatie van ooggetuige naar deelnemer aan verzetsactiviteiten tegen het regime van de Sjah van Iran. Met behulp van zijn camera legt hij op cruciale momenten situaties vast. Deze foto's worden vergeleken met originele foto's van fotograaf Michel Setboun.

36 foto's per rolletje

Om de foto's in de game te nemen moet je als Reza gebruikmaken van een analoge camera met 'split prism' voor de focus en zal je zelf de belichting moeten instellen. Ook moet je in je achterhoofd houden dat je per rolletje maar 36 foto's kan nemen. Volgens Hyperallergic heeft het nemen van wazige foto's overigens geen nadelige gevolgen voor het spelverloop. De foto's kunnen in het spel gebruikt worden als bewijsmateriaal.

Ink Stories

De game is ontwikkeld door Ink Stories uit New York. Deze gamestudio wordt geleid door de Canadese Iraniër Navid Khonsari, afkomstig van Rockstar Games waar hij onder meer werkte aan meerdere  Grand Theft Auto-titels. De grafische invloed en verteltrand daarvan op 1979 Revolution: Black Friday is duidelijk zichtbaar in onderstaande trailer. De overige teamleden hebben voor het grootste gedeelte ook een Iraanse achtergrond. Het spel werd in 2011 aangekondigd en is per direct beschikbaar op het Steam-platform voor Mac OS X en pc.