Sony's halfgeleiderdivisie gaat vanaf april zelfstandig verder

Sony's halfgeleiderdivisie gaat vanaf april zelfstandig verder

PieterMolenaar 994 2
Sony heeft bekendgemaakt dat het zijn divisie verantwoordelijk voor het ontwerp en de productie van onder meer beeldsensors per 1 april afsplitst. Het voornemen van Sony om dit bedrijfsonderdeel te verzelfstandigen was al eerder uitgesproken, maar een definitieve datum was nog niet bekend.

Het nieuw te vormen bedrijf waar de huidige divisie verantwoordelijk voor beeldsensors vanaf 1 april onder gaat vallen, gaat volgens een eerder persbericht, van oktober vorig jaar, Sony Semiconductor Solutions heten en is voor de volle honderd procent eigenaar van het Sony-moederbedrijf. Terushi Shimizu wordt president van Sony Semiconductor Solutions.

Trend

Sony is al langer bezig het bedrijf te herstructureren. Zo maakte het Japanse concern in februari 2014 bekend zijn Vaio-pc-divisie te verkopen aan het investeringsfonds Japan Industrial Partners en zijn al jaren verlieslijdende tv-divisie te verzelfstandigen. Daar komt nu dus de verzelfstandiging van de halfgeleiderdivisie bij.

Een groot verschil met de tv-divisie is dat het bedrijfsonderdeel verantwoordelijk voor halfgeleiders, waaronder beeldsensors, juist flink bijdraagt aan het bedrijfsresultaat. Sony is marktleider op het gebied van beeldsensors.

R&D

Hoewel het verzelfstandigen van Sony Semiconductor Solutions een voorbode kan zijn voor een eventuele verkoop, blijkt uit het persbericht dat het moederbedrijf verantwoordelijk blijft voor de R&D-activiteiten. Hiermee behoudt Sony de innovatieve slagkracht van de onderneming.

afbeelding van Wim

Pieter, er zitten wat onduidelijkheden in dit stuk.

Als Sony het moederbedrijf is dan is het 'haar' divisie.
En wordt dit meer verzelfstandigd onderdeel eigenaar van het moederbedrijf, of is ze voor de volle 100% 'eigendom' van het Sony-moederbedrijf?

En een vraag.
Als het moederbedrijf 100% eigenaar blijft, wat zou dan kunnen wijzen op een verkoop van dit winstgevende onderdeel dat ook nog eens marktleider is?

afbeelding van PieterMolenaar

Het was een divisie en is nu verzelfstandigd. Het Sony-concern bezit wel 100 procent van de aandelen van de nieuwe onderneming. Verzelfstandiging maakt het in de toekomst wel eenvoudiger om van de hand te doen, al lijkt mij dat op dit moment niet waarschijnlijk.